Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

La camara de cria indeal


Η ιδανική γονοφωλιά.

 O Lawrence Langstroth ( Εφευρέτης της κυψέλης που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι παγκοσμίως ) γνώριζε ότι τα πλαίσια στην κυψέλη του ήταν πολύ ρηχά.
 Ο λόγος που προτίμησε να την κατασκευάσει σε αυτήν την διάσταση πρέπει να ήταν το μικρότερο κόστος, γιατί εκείνη την εποχή στην Αμερική οι βιομηχανίες ξύλου κόβανε τα μαδέρια με φάρδος 25,4 εκατοστά.

 Βλέποντας τις δυο επόμενες φωτογραφίες στο κείμενο, βλέπουμε πως διαμορφώνετε η γονοφωλιά σε ένα πλαίσιο  Langstroth και πως αυτή διαμορφώνεται σε ένα άλλο πλαίσιο με μεγαλύτερο βάθος.
 Για να πετύχουμε το μεγαλύτερο βάθος σε μια κυψέλη  Langstroth ήμαστε υποχρεωμένη να βάλουμε δυο πατώματα το ένα πάνω στο άλλο,αλλά αυτή η διάταξη πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στο μελίσσι, ιδιαιτέρως την χειμερινή περίοδο, που για να φτάσουν οι μέλισσες τα αποθέματα του μελιού (αν είναι μέλι) έχουνε να διασχίσουν ένα κενό χώρο γύρο στα 4 εκατοστά.Αν και τα 3 εκ. από αυτό το κενό είναι από ξύλο παρουσιάζετε ένα πρόβλημα, γιατί το κερί έχει μεγαλύτερη θερμική αδράνεια από αυτό.
 Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για να ανοίξουν οι μέλισσες ένα κελί με μέλι πρέπει πρώτα να το θερμάνουν.
 Ένας άλλος λόγος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι πολλές φορές η βασίλισσα παρ΄όλο που έχουμε δυο πατώματα, προτιμά να περιορίσει την γέννα στο ένα από αυτά περιορίζοντας ταυτοχρόνως και την δυνατότητα της για μεγαλύτερους πληθυσμούς.

 Στην γονοφωλιά που προτείνω ( αν κατασκευάζεται από πατώματα  Langstroth ) πρέπει ο χώρος να έχει ύψος το λιγότερο 80 εκατοστά.
 Σε αυτόν τον χώρο που απαγορεύετε να τον ανοίξουμε δεν υπάρχουν πλαίσια,μόνο στο επάνω μέρος τοποθετούμε τα πηχάκια οδηγούς από όπου οι μέλισσες θα κρεμάσουν τις κερήθρες.
 Πάνω από την γονοφωλιά τοποθετούμε τα πατώματα, στις διαστάσεις που μας βολεύουν, με τα ανάλογα πλαίσια και το κάνουμε αυτό για δυο κυρίως λόγους .
 Ο ένας είναι για την δική μας ευκολία, και ο δεύτερος είναι να αποθαρρύνουμε την βασίλισσα να ανέβει επάνω.
 Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να παρέχουμε στα μελίσσια μας τρία βασικά πράγματα.
 
Μεγάλο χώρο και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να τον δώσουμε στο μελίσσι μας.για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Ησυχία χωρίς φάρμακα και παρεμβάσεις ώστε να κάνει την δουλειά του όπως αυτό καλύτερα γνωρίζει.

Αποθέματα μελιού όχι μόνο για να βγάλει τον Χειμώνα αλλά και να έχει για την αναπτύξει του γόνου σε μια δύσκολη Άνοιξη.
 Για να το καταφέρουμε αυτό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την γονοφωλιά του.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Panales negros y cera estampada



Κερήθρες μαύρες,και κερήθρες του εμπορίου



  ο Χωρίς σύρμα στο πλαίσιο η κερήθρα παραμορφώνετε.

Όσον αφορά την χρησιμότητα του σύρματος στις κερήθρες οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο κείμενο την διαψεύδουν.

 ο Τα κελιά στενεύουν στην γονοφωλιά από τα λέπια που αφήνει η νύμφη όταν μεταμορφώνετε σε μέλισσα.

 Για το πόσο καιρό μπορούμε να κρατάμε μια κερήθρα υπάρχουν αναφορές καθηγητών της μελισσοκομίας που αναφέρουν ότι έχουν δει κερήθρες 20 και 30 ετών χωρίς να προκαλούν κάποιο εμφανές πρόβλημα στην κυψέλη, Ο Perone προτείνει ως μέγιστο την 10ετία.
Πιστεύουμε ότι είναι λογικό να στενεύουν τα κελιά από τα υπολείμματα που αφήνει κάθε νεογέννητη μέλισσα χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες επιμελώς καθαρίζουν και περιποιούνται τα κελιά καθιστώντας τα λειτουργικά για πολλά χρόνια.

  ο Η βασίλισσα προτιμά τις νέες κερήθρες.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο και γι' αυτόν το λόγο όταν δολώνουμε μια άδεια κυψέλη για να πιάσουμε αφεσμούς τοποθετούμε μέσα ένα κομμάτι από παλιά κερήθρα.

ο Η μαύρη κερήθρα κρύβει αρρώστιες.

Για όσους πιστεύουν ότι οι μαύρες κερήθρες είναι ένας από τους λόγους; που αρρωσταίνει ένα μελίσσι έχω να πω ότι δεν αρρωσταίνει αυτός που θέλει αλλά αυτός που μπορεί.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες όταν μελετάνε τις αρρώστιες των μελισσών είναι να καταστήσουν άρρωστο ένα μελίσσι.
Για να το καταφέρουν αυτό χρειάζεται να το αδυνατίσουν και να το στρεσάρουν.
Όταν ένα μελίσσι δεν έχει μεγάλο πληθυσμό θα πρέπει να αμελήσει κάποιες από τις εργασίες που έχει να κάνει., και το πρώτο που αμελεί είναι η καθαριότητα.
Αυτή η αμέλεια υποβοηθούμενη από την ζάχαρη που αντικαθιστά το μέλι σαν τροφή,και από τις κερήθρες του εμπορίου που είναι γεμάτες χημικά,έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των μικροοργανισμών που συμβιώνουν μέσα στην κυψέλη και αυτό οδηγεί στην καταστροφή.
Για να δούμε πως τα πάει μια κυψέλη χωρίς να την ανοίξουμε αρκεί να δούμε σε τη κατάσταση από πλευράς καθαριότητας βρίσκετε το πάτωμα.

ο Χωρίς σταμποτή κερήθρα γεννιούνται περισσότεροι Κηφήνες.

Τώρα αν οι κερήθρες του εμπορίου εμποδίζουν τις μέλισσες να χτίσουν κηφηνοκελιά υπάρχουν φωτογραφίες που το αντικρούουν,οι μέλισσες πάντα θα κάνουν όσα κελιά χρειάζονται για να εκτρέψουν τους κηφήνες που τους είναι απαραίτητοι.

ο Για να χτίσουν μια κερήθρα οι μέλισσες χρειάζονται να δαπανήσουν πολύ μέλι.

Αυτό δεν αληθεύει για τον παρακάτω λόγο.Όταν οι συλέκτριες φέρνουν το νέκταρ στην κυψέλη πριν το αποθηκεύσουν στα κελιά περνά από μια αλυσίδα από μέλισσες οι οποίες  το επεξεργάζονται με σκοπό να αφαιρέσουν την υγρασία από αυτό.Σε αυτή την αλυσίδα υπάρχουν και μέλισσες που είναι στην κατάλληλη ηλικία να παράγουν κερί το οποίο είναι αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασία, εάν δεν το χρησιμοποιήσουν το κερί αυτό χάνετε..

 ο Οι κερήθρες του εμπορίου είναι καλύτερες γιατί μια και τα κελιά τους είναι προσχεδιασμένα σε μεγαλύτερο μέγεθος βγάζουν και μεγαλύτερες μέλισσες και αυτό τις κάνει αποτελεσματικότερες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα πλαίσια να μπουν σε μεγαλύτερη απόσταση,με αποτέλεσμα την χαμηλότερη θερμοκρασία στην φωλιά.
Σαν επακόλουθο των παραπάνω είναι η βαρρόα που από παράσιτο που συμβίωνε για αιώνες στα κηφηνοκελιά,να γίνει θηρευτής και να απειλεί όλη την κυψέλη.
Είναι σφάλμα να θέλουμε να εξαλείψουμε τα παράσιτα ολοκληρωτικά,γιατί κανείς οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει μόνος χωρίς αυτά,υπάρχει μεταξύ τους μια σχέση συμβίωσης και συνεργασίας.

Γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από τους ανθρώπους,βλέπουν διαφορετικές συχνότητες του φωτός και μπορούν να αντιληφθούν τον μαγνητισμό της γης ο οποίος τις βοηθάει στον προσανατολισμό. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι κάθε μεταλλικό αντικείμενο μέσα στην Κυψέλη τις αποσυντονίζει. 

Επιπλέον ένας Αμερικανός μελισσοκόμος,ο Michael Housel, ανακάλυψε ότι τα άγρια μελίσσια προσανατολίζουν τις κερήθρες με ένα ειδικό τρόπο ανάλογα με την θέση που καταλαμβάνουν σχετικά με το κέντρο της φωλιάς,αν αυτόν τον προσανατολισμό τον αλλάξουμε το μελίσσι στρεσάρεται.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα χημικά που βρίσκονται στα κεριά του εμπορίου μαζί με αυτά που προσθέτουμε και εμεις προληπτικά ή όχι για την θεραπία των ασθαινιών έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των μικροοργανισμών,ένας από αυτούς είναι και αυτος που βοηθάει στην ζύμωση της γύρης ώστε να μετατραπεί στο ψωμί των μελισσών.
Τα επακόλουθα από όλα αυτά τα βλέπουμε στις κυψέλες μας.

Μια ματιά εδώ
http://www.alfredstate.edu/files/downloads/microbesinbees-Sammataro.pdf
Ευεργετική μικροχλωρίδα στην κυψέλη.


Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Azucar,el asesino blanco


Ζάχαρη, ο λευκός δολοφόνος


Χειμερινή διατροφή και αρρώστιες, αλληλεπίδραση.

Reservas y enfermedades,su relacion

Είναι  πλέον κανόνας στην εφαρμογή της σωστής μελισσοκομικής πρακτικής,κατά την περίοδο του χειμώνα να αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέλι από τις κυψέλες μας και μετά να ψάχνουμε στο εμπόριο,στα βιβλία, στο διαδίκτυο για υποικατάστατο ή συνταγές, για την παρασκευή του, με βάση τις πιο φτηνές γλυκαντικές ουσίες.

Ακούγεται περίεργο όταν εμείς τις κρύες νύχτες του χειμώνα,καθισμένοι κοντά στη φωτιά με ένα  ζεστό φλιτζάνι τσάι ή ρακί με μέλι στα χέρια μας, συζητάμε με φίλους για το πόσο πολύ αγαπάμε τα μελισσάκια μας.

 Τους έχω φτιάξει, (αγοράσει) μια βανίλια που την τρώνε σαν τρελά.


Αυτό που λέμε στην πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ληστέψει όλες τις τροφές που μάζεψαν με τόσο κόπο για τις κρύες νύχτες τού χειμώνα και τους δώσαμε σκουπίδια.
Υπάρχει στην  ιστοσελίδα μια φωτογραφία ενός μελισσοκόμου που ταϊζει γλειφιτζούρια.
Επιπλέον αυτά τα σκουπίδια τα έχουμε τοποθετήσει και σε λάθος μέρος,αν λάχει και ο χειμώνας είναι βαρύς είναι πολύ πιθανόν τα μελίσσια να μην μπορέσουν να τα φτάσουν,ακόμη και εάν βρίσκονται μερικά χιλιοστά πάνω από το κεφάλι τους και εάν τα φτάσουν να μην μπορέσουν να τα φάνε λόγω της σκληρότητάς τους από το κρύο.
Τώρα αν την τρώνε σαν τρελά την βανίλια, νομίζω ότι είναι υπερβολή να το λες, όταν δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η σωστή διατροφή του μελισσιού για τον χειμώνα όπως λέει ο Perone  είναι το

Μέλι που αυτές έχουν μαζέψει και τοποθετήσει στο σωστό μέρος της κυψέλης που μόνο αυτές είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Ζάχαρη, ο λευκός δολοφόνος.


Από τότε που μπήκε η ζάχαρη στην διατροφή μας,μας έχει φέρει και αρκετές καινούριες ασθένειες όπως το σκορβούτο ,ο διαβήτης,η υπογλυκαιμία,η υπερκινητικότητα και η σχιζοφρένεια.
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες για το πόσο κακό μας προκαλεί η ζάχαρη.Αρκετοί από εμάς έχουμε πειστεί και την αποφεύγουμε όσο μπορούμε αντικαθιστώντας την με μέλι.Το κακό είναι ότι δεν κάνουμε το ίδιο και με τα μελίσσια μας.
Στην Αργεντινή η βιομηχανία της ζάχαρης κατάφερε να επιβάλει την τοποθέτηση μιας ταμπέλας πάνω στα βάζα του μελιού που έχει μια νεκροκεφαλή και γράφει

Αυθεντικό μέλι από μέλισσες,Προσοχή,προϊόν επικίνδυνο, δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών.

Ο Perone λέει ότι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να περιέχεται στις τροφές μας είναι τα ένζυμα.
Τα ένζυμα βρίσκονται πάνω σε κάθε είδους τροφή όταν την καταναλώνουμε όπως την έχει δημιουργήσει η φύση,και μας βοηθάνε όταν την τρώμε στην διάσπαση και αφομίωσή της.Όταν επεξεργαζόμαστε  την τροφή με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με το απλό βράσιμο, σκοτώνουμε τα ένζυμα και αυτό μας δημιουργει εσωτερικές διαταραχές με φυσικό επακόλουθο να είμαστε επιρρεπείς στις διάφορες ασθένειες.


Λίγα λόγια για τη μετάφραση


O Oscar Perone, στο εγχειρίδιο που είχε την καλοσύνη να μας δώσει,αναλύει το  κάθε θέμα με πολλές λεπτομέριες και επαναλήψεις,αναφέροντας και ένα πλήθος από τις πηγές του με τις ανάλογες συνδέσεις,(οι οποίες δυστυχώς τις πιο πολλές φορές δεν λειτουργούν).
Λόγω του μεγάλου μεγέθους του κειμένου θεώρησα ότι είναι αδύνατη η μετάφρασή του λέξη  προς λέξη μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα,γι'αυτό αποφάσισα να διαβάζω πρώτα το κείμενο και μετά να προσπαθήσω να αναφέρω τα βασικά με δικά μου λόγια.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.