Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Τώρα αυτό πως το μεταφράζω?



Γιατί δεν παίρναν το σιρόπι? 

Ρώτα το Google


Επειδή ήταν κάτι που μου είχε ξανασυμβεί παλαιότερα, οι απαντήσεις που γνώριζα ήταν δύο.
 ο Χάλασε το σιρόπι,
 ο Το μελίσσι βρήκε νέκταρ..

Τώρα γιατί στα άλλα μελίσσια δεν χάλασε το σιρόπι,ή γιατί τα άλλα δεν βρήκαν νέκταρ δεν με πολυαπασχόλησε απλά όταν ήρθε ο καιρός να σταματήσω την τροφοδοσία. άδειασα τους τροφοδότες τους  αποσυναρμολόγησα και τους έπλυνα.
Για καλή μου τύχη αυτήν την φορά ξεκίνησα να τους πλένω χωρίς να τους αποσυναρμολογήσω,και με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι το ζεστό νερό με το οποίο τους είχα γεμισει δεν περνούσε κάτω από το σανιδάκι και ο λόγος όπως καταλαβαίνετε ήταν η πρόπολη.
Ακόμη και γι'αυτό το Google είχε έτοιμη μιαν απάντηση,ήταν σε μια ιστοσελίδα που είχε σαν θέμα τις βάσεις πλέγματος,όπου εκεί ένας μελισσοκόμος υποστήριζε ότι 

Εάν οι μέλισσες δεν ήθελαν ανοικτές τις βάσεις πλέγματος θα μπορούσαν να τις κλείσουν με πρόπολη όπως κάνουν ακόμη και στους τροφοδότες-.

Βάσεις πλέγματος



Γιατί τις διάλεξα?

Υπέρ  

  ο Σκοτώνουν την βαρρόα,
  ο Την χρησιμοποιούν πολύ ερασιτέχνες
  ο Είμαι κολλημένος με τις περίεργες κατασκευές,
  ο Ποτέ οι μέλισσες δεν τις έκλεισαν.
  ο Μεταφέρεται η κυψέλη ως έχει

Κατά

  ο Μαζεύουν στο συρτάρι πολύ βρώμα
  ο Δεν την χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες
  ο  Δημιουργούν μέσα στην κυψέλη ψυχρά ρεύματα.

Μέχρι που οι μέλισσες μπήκαν στον κόπο


 Και από πιο κοντά


Μήπως??

Θα ήταν σωστό όταν περιμένουμε μια απάντηση από το μελίσσι θα έπρεπε πρώτα να προσαρμόσουμε την ερώτηση στα μέτρα του ?
Για να σφραγίσει το πλέγμα με πρόπολη πρέπει το μελίσσι να είναι δυνατό και η βάση αρκετά μικρή όπως είναι εδώ, από μια κυψέλη Warre.

Και ένα άλλο παράδειγμα

Στις μεγάλες ζέστες πολύ μελισσοκόμοι ανοίγουν στο εσωτερικό καπάκι μια τρύπα γύρω στα τρία εκατοστά για να βοηθήσουν το μελίσσι.
Έκανα το ίδιο με την διαφορά ότι  πρόσθεσα ένα μικρό πλέγμα από επάνω.
Εδώ οι απαντήσεις είναι από 6 μελίσσια.

Τι θέλουν να πουν οι μέλισσες?

Εδώ ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του μετάφραση.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σκέψεις ενός ερασιτέχνη μελισσοκόμου.


Καλοκαίρι, μια φωτογραφική,ένα κάθισμα,η Μέλη και εγώ, στην σκιά της κυψέλης.


Το μελίσσι

Το μελίσσι είναι ένα ζώο που συγκροτείται από

  ο Τα κύτταρα-Μέλισσες
  ο Τα όργανα-Κάστες(εργάτριες μέλισσες,βασίλισσα,κηφήνες)
  ο Τον σκελετό-Κηρήθρες,
  ο Το δέρμα-πρόπολη

Το μέγεθος


Το μελίσσι μπορεί να αποτελείτε από μερικές εκατοντάδες μέλισσες,και μπορεί να υπερβεί σε πληθυσμό τις 120.000.

Ο πολλαπλασιασμός.


  ο Τα κύτταρα του μελισσιού πολλαπλασιάζονται σεξουαλικά (Αρσενικό-θηλυκό)
  ο Το μελίσσι πολλαπλασιάζετε μα διαχωρισμό (παραφυάδες)

Ο κανόνας του Farrar


Εάν σε μια περιοχή έχουμε ένα μελίσσι με 10.000 μέλισσες,και το οποίο εάν θα καταφέρει να μας βγάλει ένα κιλό μέλι.
Στην ίδια περιοχή και την ίδια χρονική στιγμή ένα άλλο μελίσσι με 2πλάσιο-3πλάσιο.....12πλάσιο πληθυσμό  θα μας βγάλει 2*2 κιλά-3*3 κιλά....12*12 κιλά μέλι..


Ο ερασιτέχνης


Αφού έχει φάει τα μούτρα του, για αρκετά χρόνια, ακολουθώντας αμφίβολες θεωρίες πάνω στην εξάσκηση  της μελισσοκομίας,προσπαθεί να βρει μια λογική,κάνοντας υποθέσεις που πιθανών του χρόνου να αποδεχθούν και αυτές λαθεμένες.


Κουζουλάδες


Το μελίσσι παρ'όλο που είναι  ένα ζώο, πολλές  φορές  συμπεριφέρεται σαν φυτό-δένδρο-ελιά.

  ο Είναι αθάνατο
Έχει την δυνατότητα να ανανεώνει συνεχώς τα κύτταρά του.

  ο Δεν μετακινείται,στην άγρια μορφή.
Το κάνει μόνο όταν θέλει να πολλαπλασιαστεί,όπως και πολλά φυτά.

  ο Προσαρμόζεται στο μέγεθος της γλάστρας-κυψέλης που το περιέχει.
Όσο ποιο μικρή είναι η γλάστρα-κυψέλη τόσο και ποιο πολύ περιποίηση θέλει.

  ο Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν σε θερμοκήπιο.
Η νομαδική μελισσοκομία είναι ένα είδος θερμοκηπίου.  


Συμπέρασμα


Επειδή με ενδιαφέρει η σταθερή μελισσοκομεία σαν ερασιτέχνης θα ασχοληθώ με τους παράγοντες που νομίζω ότι την επηρεάζουν,και ο ποιο βασικός νομίζω ότι είναι 

Το μέγεθος της κυψέλης

Αν ισχύει ο κανόνα του  Farrar όσο μεγαλύτερο μέγεθος έχει ένα μελίσσι τόσο ποιο εύκολα καταφέρνει να επιζήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Έχω επισκεφτεί ιστοσελίδες που αναφέρουν ότι εξασκείτε μελισσοκομία ακόμη και σε μέρη που πολλές φορές κάνει και τέσσερα χρόνια για να βρέξη.

Η γνώμη των μελισσών

Να ερμηνεύω σωστά τις ενέργειες των μελισσών,ώστε να μπορώ να τις συμπαραστέκομαι.   

Παραδείγματος χάρη



Αυτήν την χρονιά αναγκάστηκα λόγο των πολλών χειμερινών απωλειών να αλλάξω το τρόπο που εξασκούσα την μελισσοκομία.
Τέσσερις κυψέλες από αυτές που μου απόμεναν τις μετέτρεψα σε κυψέλες Perone.
Παρ΄όλο  που ο  Perone δεν συστήνει το τάισμα των μελισσών με σιρόπι, εγώ λόγο περιορισμένης ανθοφορίας, αναγκάστηκα κάθε εβδομάδα, να τροφοδοτώ κάθε μελίσσι από 5 κιλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάποια στιγμή ένα από τα μελίσσια  σταμάτησε να παίρνει το σιρόπι. 
Τον τροφοδότη τον αντέγραψα από το διαδίκτυο και νομίζω ότι τον χρησιμοποιούν οι Αυστραλοί.Έχει τις διαστάσεις της κυψέλης και μπορεί να πάρει 10 κιλά,Τα πλαϊνά σανιδάκια είναι συρταρωτά για να καθαρίζετε καλύτερα.
Το ερώτημα ήταν γιατί το μελίσσι σταμάτησε να  παίρνει το σιρόπι, την απάντηση την ανακάλυψα εντελώς κατά τύχη.
Αυτό μας οδηγεί σε ένα άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο θα αναφερθώ στην επόμενη ανάρτησή μου





Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Racimo-5



Πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε το θέμα με τις λαθεμένες τεχνικές που προέρχονται από εσφαλμένες θεωρίες.

Προχωρώ και σας παρακαλώ να έχετε υπομονή,γιατί σκοπεύω να χρησιμοποιήσω σαν τρόπο διδασκαλίας την επανάληψη,ώστε να μπορέσω φτάνοντας στην κάθε περίπτωση να απλωθώ πάνω σε αυτό που λέω για να σιγουρευτώ ότι το καταλάβατε καλά.

Ακολουθώντας τον τρόπο του παραδείγματος θα ασχοληθούμε κατ'αρχήν με την χρησιμοποίηση της πλαστικής κουβέρτας.

Ήδη γνωρίζουμε από τις έρευνες του Farrar  ότι οι μέλισσες δεν έχουν σαν σκοπό να ζεστάνουν το εσωτερικό της κυψέλης,γιατί αργά ή γρήγορα η εσωτερική θερμοκρασία θα εξισωθεί με την εξωτερική για τον απλό λόγο ότι η κυψέλη έχει  πάντα ανοικτή μια είσοδο,γι'αυτό και είναι παράλογο να μαζεύουμε το μελίσσι για να μην κρυώσει.

Ας λάβουμε υπόψη μας τώρα ότι οι μέλισσες που σχηματίζουν την χειμερινή σφαίρα είναι πλάσματα ζωντανά και γι'αυτό αναπνέουν,δημιουργώντας από αυτό υδρατμούς.Υδρατμοί που όταν έλθουν σε επαφή με το κρύο πλαστικό συμπυκνώνονται,με επακόλουθο να πέφτουν σε μορφή σταγόνας πάνω στο μελίσσι,προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες για την γέννεση των μυκητιάσεων,(αρρώστιες που οφείλονται σε ένα είδος μανιταριού)μεταξύ πολλών άλλων μειονεκτημάτων που δεν μπορούμε να φανταστούμε τώρα που γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ας δούμε τώρα σαν παράδειγμα την χρησιμοποίηση ενός διαχωριστικού μεταξύ της γονοφωλιάς και των τροφών.

Είδη γνωρίζουμε ότι το να μειώσουμε τον χώρο στην κυψέλη κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν είναι μόνο άχρηστο αλλά και επιβλαβές,γιατί η υγρασία που αναγκαία παράγετε από την μελισσόσφαιρα δεν έχει την δυνατότητα να υγροποιηθεί όσο ποιο μακριά γίνετε ώστε να μην προκαλέσει βλάβη.Για να καταλάβουμε πως θα έπρεπε να εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στις κυψέλες μας ας λάβουμε για μια στιγμή υπόψη μας το τι συμβαίνει με ένα σμήνος μελισσών που φωλιάζει στην κουφάλα ενός δένδρου,  στο φυσικό της περιβάλλον όπου η μέλισσα γνωρίζει πολλή καλά τι πρέπει να κάνει για να επιβιώσει και το εφαρμόζει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Σε ένα άγριο μελίσσι πάντα η μελισσόσφαιρα και ο γόνος,όταν υπάρχει, είναι κάτω από τις κερήθρες με το μέλι,οι οποίες εκτός από την χρησιμότητά τους σαν αποθήκες τροφίμων έχουν και δυο άλλες αποστολές που  πολύ  σπάνια τις αναφέρουμε ή τις γνωρίζουμε.

ο Πρώτον, Το μέλι δεν έχει σαν μοναδικό σκοπό το να θρέφει τις μέλισσες,αλλά βοηθάει και στο να διατηρείτε ζεστή  η γονοφωλιά κατά την διάρκεια του χειμώνα,γιατί οι σφραγισμένες κερήθρες με το μέλι λειτουργούν  όπως μια πλάκα τσιμέντου που έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας και να την αποδίδει τις νυχτερινές ώρες σαν ένας πραγματικός θερμοσυσσωρευτής.

Αυτή η λειτουργία του θερμοσυσσωρευτή που έχουν οι κερήθρες με το μέλι, μας εξηγεί επίσης και γιατί οι κυψέλες πρέπει να ξεχειμωνιάζουν με πολλή μέλι,καθώς και το ότι πρέπει να τις βλέπει ο ήλιος κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ένας άλλος λόγος λίγο γνωστός που σπάνια τον παίρνουμε υπόψη μας είναι ότι η κερήθρα με το μέλι που περικλείετε από την μελισσόσφαιρα βοηθάει τις μέλισσες με την θερμική αδράνεια που έχει να κρατούν ευκολότερα την θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα,καθώς επίσης οι μέλισσες μπορούν να ανοίξουν με ευκολία ένα ζεστό σφραγισμένο κελί με μέλι,κάτι που είναι  εντελώς αδύνατον να το καταφέρουν αν η κερήθρα είναι κρύα.

ο Δεύτερον,Οι άδειες κερήθρες με την τεράστια επιφάνειά τους, είναι πραγματικά καλοριφέρ που βρίσκονται επάνω από την φωλιά και εκεί θα πάνε να υγροποιηθούν οι υδρατμοί χωρίς να προκαλέσουν κάποια βλάβη

Με όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να καταλάβουμε τώρα γιατί πεθαίνουν οι κυψέλες με αποθήκες γεμάτες από τροφές όταν αυτές έχουν ένα διαχωριστικό με την γονοφωλιά κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό το στοιχείο κόβει τον δρόμο προς τις τροφές,για την χειμερινή μελισσόσφαιρα.Αν και οι μέλισσες βρίσκονται μόλις σε λίγα χιλιοστά απόσταση από τις τροφές,για αυτές είναι σαν να βρίσκονται σε ένα άλλο σύμπαν,αδυνατούν να φτάσουν σε αυτές χωρίς να διαιρέσουν την σφαίρα, και  αυτό μοιάζει σαν μια σίγουρη καταδίκη στον θάνατο της κυψέλης με επακόλουθο την στεναχώρια για τον μελισσοκόμο που χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους όταν βλέπει να πεθαίνουν τα μελίσσια του.

Και το ποιο λυπητερό είναι η έκφραση που την έχουμε ακούσει πολλές φορές.
"Παρ'όλο το μέλι που τους άφησα,πέθαναν από το κρύο."

Εδώ είναι καλό να θυμηθούμε αυτό που λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι..
"Οι μέλισσες δεν πεθαίνουν από το κρύο, πεθαίνουν από την πείνα."

Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για να εκφράσουμε αυτό που λέγαμε για τις εσφαλμένες τεχνικές που στο τέλος τις πληρώνουμε πολύ ακριβά.Και το ποιο λυπητερό είναι όταν αυτό συμβαίνει στους νεοφερμένους μελισσοκόμους,γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις  είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που τους βγάζει για πάντα από το επάγγελμα του μελισσοκόμου.Και σαν παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε τους νεοφερμένους στην μελισσοκομία που αγοράζουν πρόωρα μεταξύ άλλων και τους μελιτοεξαγωγείς που  στην πλειοψηφία τους ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν,και η μοναδική φορά και τελευταία που τους χρησιμοποιούν είναι για να μαζέψουν από τις πρώτες τους κυψέλες τις χειμερινές προμήθειες χωρίς να γνωρίζουν ότι με αυτό καταδικάζουν τα μελίσσια τους στον θάνατο.










Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Racimo-4



Εξηγούμαι

Οι κερήθρες στις οποίες βρίσκεται η μελισσόσφαιρα πρέπει να περιέχουν στο επάνω τμήμα τους μέλι σφραγισμένο,αυτό είναι βασικό γιατί αυτό το κομμάτι της κερήθρας με το σφραγισμένο μέλι,δεν προσφέρει μόνο την περιοχή μέχρι την οποία μπορεί να ανέβει η χειμερινή μελισσόσφαιρα, καταναλώνοντας συγχρόνως τις τροφές ώστε να αναπληρώσει την ενέργεια που δαπανά,αλλά και κάτι άλλο΄το οποίο πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό,γιατί αυτό το τμήμα της κερήθρας με την υψηλή θερμική αδράνεια (δυσκολία στο να συσσωρεύσει ή να χάσει θερμότητα) την καθιστά μια  αληθινά αυτόματη θερμάστρα της χειμερινής μελισσόσφαιρας,επιπλέον αυτό το τμήμα της κερήθρας με το σφραγισμένο μέλι,πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέψει το μελίσσι να φτάσει στην Άνοιξη με τον μεγαλύτερο δυνατόν πληθυσμό,και σε μια κατάσταση καλής υγείας και σφρίγους που έπεται σαν επακόλουθο,με μέλι που έχουν μαζέψει οι μέλισσες και το έχουν τοποθετήσει στο σημείο που .ΜΌΝΟ ΑΥΤΈΣ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΒΡΊΣΚΕΤΕ.

Γι΄αυτό είναι πολύ κακό να παρεμβαίνουμε σε κάτι που κανείς δεν μας το έχει ζητήσει,και όπου οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό ΠΆΝΤΑ.

Επιπλέον,και αυτό είναι πολύ βασικό επίσης,οφείλουμε να έχουμε πάνω από την χειμερινή μελισσόσφαιρα,αρκετές κερήθρες,για να απορροφούν την υγρασία που δημιουργείτε από την αναπνοή των μελισσών,ώστε να αποφύγουμε την συμπύκνωσή της με επακόλουθο την πτώση της πάνω στον πληθυσμό.

Και τελευταία αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι για να αναπτυχθεί μια μέλισσα οι παραμάνες πρέπει να δαπανήσουν το περιεχόμενο ενός κελιού σε μέλι.

Ας θυμηθούμε με ένα γράφημα πως είναι σχηματισμένη μια γονοφωλιά.

Μέλι-γόνος-γύρη.

Τώρα είμαστε στην θέση να μελετήσουμε τους "νόμους"που διέπουν την γονοφωλιά ενός μελισσιού που είναι οι ακόλουθοι.

ο  Το μέλι πρέπει να βρίσκετε στο επάνω μέρος της φωλιάς.
ο  Η γύρη πρέπει να βρίσκετε στις πλευρές της φωλιάς.
ο  Η βασίλισσα επεκτείνει προς τα επάνω την φωλιά της, στο μέρος των αποθεμάτων του μελιού, την
εποχή της επέκτασης.
ο  Οι μέλισσες επεκτείνουν τα αποθέματα μελιού προς τα κάτω,στο μέρος της φωλιάς κατά την
 εποχή της συρρίκνωσης.

Ας τα δούμε όλα αυτά για να κλείσουμε.

Η βασίλισσα γεννά κυκλικά,και το κάνει αυτό για τον απλό λόγο,ότι οι μέλισσες είναι οι πρωταθλήτριες της οικονομίας και αποτελεσματικότητας,όλα τα κάνουν με την μικρότερη προσπάθεια και την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας,νόμος του "ελαχίστου"όπως λέγετε.

Καθώς η βασίλισσα γεννά κυκλικά έχει σαν συνέπεια και η φωλιά της να έχει σχήμα κυκλικό,γιατί αν φανταστούμε ότι γεννά το πρώτο αυγό της χρονιάς, στο κέντρο της κερήθρας που βρίσκετε στο κέντρο της φωλιάς,μετά το ποιο αποτελεσματικό θα είναι να τοποθετήσει και από ένα αυγό στα κελιά που εφάπτονται με το πρώτο,ώστε να διατηρήσει την τάξη και να δουλεύει με αποτελεσματικότητα,μετά από αυτό συνεχίζει να επαναλαμβάνει την μέθοδο,και γεννά από ένα αυγό στα κελιά που συνορεύουν στα προηγούμενα που επισκέφτηκε.Κάνω ένα σχέδιο για να με καταλάβετε καλύτερα.

ο  Πρώτο αυγό.
ο  Πρώτος κύκλος.
ο  Δεύτερος κύκλος.

Τώρα ας θυμηθούμε ότι για να μεγαλώσει μια μέλισσα χρειάζεται να δαπανηθεί το περιεχόμενο ενός κελιού σε μέλι,αυτά τα άδεια κελιά που δημιουργούνται είναι αυτά που όταν έρθει η ώρα,και αφού προηγουμένως καθαριστούν από τις μέλισσες,η βασίλισσα ανεβαίνοντας προς τις αποθήκες μελιού, θα γεννήσει τα αυγά της,κάθε φορά περισσότερα.

Με αυτό πληρείτε ο νόμος που λέει ότι,η βασίλισσα προχωρά προς τα πάνω στις αποθήκες του μελιού,και έτσι γίνετε πάντα για τους λόγους που προαναφέραμε.

Όταν έρχεται η στιγμή για την φωλιά να συρρικνωθεί σε μέγεθος,η διαδικασία αντιστρέφεται, και τώρα που κάθε φορά που βγαίνει από το κελί της μια νέα μέλισσα,οι αδελφές της  με βιάσει γεμίζουν το κενό κελί με μέλι,μην επιτρέποντας την βασίλισσα να γεννήσει ξανά στα ίδια κελιά,και αναγκάζοντας την σταδιακά να περιοριστεί στο μέρος που της αντιστοιχεί να καταλαμβάνει κατά την διάρκεια του χειμώνα,κάτω από μια μεγάλη αποθήκη μελιού,και με την μικρότερη δυνατόν φωλιά.

Με αυτούς τους απλούς νόμους, το μελίσσι μπορεί να επαναλαμβάνει κάθε χρονιά (χωρίς κανείς να το ενοχλεί)το θαύμα ενός πληθυσμού με μέλισσες ζωηρές που θα βουίζουν από την χαρά της δουλειάς.