Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

La camara de cria indeal


Η ιδανική γονοφωλιά.

 O Lawrence Langstroth ( Εφευρέτης της κυψέλης που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι παγκοσμίως ) γνώριζε ότι τα πλαίσια στην κυψέλη του ήταν πολύ ρηχά.
 Ο λόγος που προτίμησε να την κατασκευάσει σε αυτήν την διάσταση πρέπει να ήταν το μικρότερο κόστος, γιατί εκείνη την εποχή στην Αμερική οι βιομηχανίες ξύλου κόβανε τα μαδέρια με φάρδος 25,4 εκατοστά.

 Βλέποντας τις δυο επόμενες φωτογραφίες στο κείμενο, βλέπουμε πως διαμορφώνετε η γονοφωλιά σε ένα πλαίσιο  Langstroth και πως αυτή διαμορφώνεται σε ένα άλλο πλαίσιο με μεγαλύτερο βάθος.
 Για να πετύχουμε το μεγαλύτερο βάθος σε μια κυψέλη  Langstroth ήμαστε υποχρεωμένη να βάλουμε δυο πατώματα το ένα πάνω στο άλλο,αλλά αυτή η διάταξη πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στο μελίσσι, ιδιαιτέρως την χειμερινή περίοδο, που για να φτάσουν οι μέλισσες τα αποθέματα του μελιού (αν είναι μέλι) έχουνε να διασχίσουν ένα κενό χώρο γύρο στα 4 εκατοστά.Αν και τα 3 εκ. από αυτό το κενό είναι από ξύλο παρουσιάζετε ένα πρόβλημα, γιατί το κερί έχει μεγαλύτερη θερμική αδράνεια από αυτό.
 Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για να ανοίξουν οι μέλισσες ένα κελί με μέλι πρέπει πρώτα να το θερμάνουν.
 Ένας άλλος λόγος που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι πολλές φορές η βασίλισσα παρ΄όλο που έχουμε δυο πατώματα, προτιμά να περιορίσει την γέννα στο ένα από αυτά περιορίζοντας ταυτοχρόνως και την δυνατότητα της για μεγαλύτερους πληθυσμούς.

 Στην γονοφωλιά που προτείνω ( αν κατασκευάζεται από πατώματα  Langstroth ) πρέπει ο χώρος να έχει ύψος το λιγότερο 80 εκατοστά.
 Σε αυτόν τον χώρο που απαγορεύετε να τον ανοίξουμε δεν υπάρχουν πλαίσια,μόνο στο επάνω μέρος τοποθετούμε τα πηχάκια οδηγούς από όπου οι μέλισσες θα κρεμάσουν τις κερήθρες.
 Πάνω από την γονοφωλιά τοποθετούμε τα πατώματα, στις διαστάσεις που μας βολεύουν, με τα ανάλογα πλαίσια και το κάνουμε αυτό για δυο κυρίως λόγους .
 Ο ένας είναι για την δική μας ευκολία, και ο δεύτερος είναι να αποθαρρύνουμε την βασίλισσα να ανέβει επάνω.
 Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να παρέχουμε στα μελίσσια μας τρία βασικά πράγματα.
 
Μεγάλο χώρο και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να τον δώσουμε στο μελίσσι μας.για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Ησυχία χωρίς φάρμακα και παρεμβάσεις ώστε να κάνει την δουλειά του όπως αυτό καλύτερα γνωρίζει.

Αποθέματα μελιού όχι μόνο για να βγάλει τον Χειμώνα αλλά και να έχει για την αναπτύξει του γόνου σε μια δύσκολη Άνοιξη.
 Για να το καταφέρουμε αυτό το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την γονοφωλιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου