Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Racimo-4



Εξηγούμαι

Οι κερήθρες στις οποίες βρίσκεται η μελισσόσφαιρα πρέπει να περιέχουν στο επάνω τμήμα τους μέλι σφραγισμένο,αυτό είναι βασικό γιατί αυτό το κομμάτι της κερήθρας με το σφραγισμένο μέλι,δεν προσφέρει μόνο την περιοχή μέχρι την οποία μπορεί να ανέβει η χειμερινή μελισσόσφαιρα, καταναλώνοντας συγχρόνως τις τροφές ώστε να αναπληρώσει την ενέργεια που δαπανά,αλλά και κάτι άλλο΄το οποίο πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό,γιατί αυτό το τμήμα της κερήθρας με την υψηλή θερμική αδράνεια (δυσκολία στο να συσσωρεύσει ή να χάσει θερμότητα) την καθιστά μια  αληθινά αυτόματη θερμάστρα της χειμερινής μελισσόσφαιρας,επιπλέον αυτό το τμήμα της κερήθρας με το σφραγισμένο μέλι,πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέψει το μελίσσι να φτάσει στην Άνοιξη με τον μεγαλύτερο δυνατόν πληθυσμό,και σε μια κατάσταση καλής υγείας και σφρίγους που έπεται σαν επακόλουθο,με μέλι που έχουν μαζέψει οι μέλισσες και το έχουν τοποθετήσει στο σημείο που .ΜΌΝΟ ΑΥΤΈΣ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΒΡΊΣΚΕΤΕ.

Γι΄αυτό είναι πολύ κακό να παρεμβαίνουμε σε κάτι που κανείς δεν μας το έχει ζητήσει,και όπου οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό ΠΆΝΤΑ.

Επιπλέον,και αυτό είναι πολύ βασικό επίσης,οφείλουμε να έχουμε πάνω από την χειμερινή μελισσόσφαιρα,αρκετές κερήθρες,για να απορροφούν την υγρασία που δημιουργείτε από την αναπνοή των μελισσών,ώστε να αποφύγουμε την συμπύκνωσή της με επακόλουθο την πτώση της πάνω στον πληθυσμό.

Και τελευταία αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι για να αναπτυχθεί μια μέλισσα οι παραμάνες πρέπει να δαπανήσουν το περιεχόμενο ενός κελιού σε μέλι.

Ας θυμηθούμε με ένα γράφημα πως είναι σχηματισμένη μια γονοφωλιά.

Μέλι-γόνος-γύρη.

Τώρα είμαστε στην θέση να μελετήσουμε τους "νόμους"που διέπουν την γονοφωλιά ενός μελισσιού που είναι οι ακόλουθοι.

ο  Το μέλι πρέπει να βρίσκετε στο επάνω μέρος της φωλιάς.
ο  Η γύρη πρέπει να βρίσκετε στις πλευρές της φωλιάς.
ο  Η βασίλισσα επεκτείνει προς τα επάνω την φωλιά της, στο μέρος των αποθεμάτων του μελιού, την
εποχή της επέκτασης.
ο  Οι μέλισσες επεκτείνουν τα αποθέματα μελιού προς τα κάτω,στο μέρος της φωλιάς κατά την
 εποχή της συρρίκνωσης.

Ας τα δούμε όλα αυτά για να κλείσουμε.

Η βασίλισσα γεννά κυκλικά,και το κάνει αυτό για τον απλό λόγο,ότι οι μέλισσες είναι οι πρωταθλήτριες της οικονομίας και αποτελεσματικότητας,όλα τα κάνουν με την μικρότερη προσπάθεια και την λιγότερη κατανάλωση ενέργειας,νόμος του "ελαχίστου"όπως λέγετε.

Καθώς η βασίλισσα γεννά κυκλικά έχει σαν συνέπεια και η φωλιά της να έχει σχήμα κυκλικό,γιατί αν φανταστούμε ότι γεννά το πρώτο αυγό της χρονιάς, στο κέντρο της κερήθρας που βρίσκετε στο κέντρο της φωλιάς,μετά το ποιο αποτελεσματικό θα είναι να τοποθετήσει και από ένα αυγό στα κελιά που εφάπτονται με το πρώτο,ώστε να διατηρήσει την τάξη και να δουλεύει με αποτελεσματικότητα,μετά από αυτό συνεχίζει να επαναλαμβάνει την μέθοδο,και γεννά από ένα αυγό στα κελιά που συνορεύουν στα προηγούμενα που επισκέφτηκε.Κάνω ένα σχέδιο για να με καταλάβετε καλύτερα.

ο  Πρώτο αυγό.
ο  Πρώτος κύκλος.
ο  Δεύτερος κύκλος.

Τώρα ας θυμηθούμε ότι για να μεγαλώσει μια μέλισσα χρειάζεται να δαπανηθεί το περιεχόμενο ενός κελιού σε μέλι,αυτά τα άδεια κελιά που δημιουργούνται είναι αυτά που όταν έρθει η ώρα,και αφού προηγουμένως καθαριστούν από τις μέλισσες,η βασίλισσα ανεβαίνοντας προς τις αποθήκες μελιού, θα γεννήσει τα αυγά της,κάθε φορά περισσότερα.

Με αυτό πληρείτε ο νόμος που λέει ότι,η βασίλισσα προχωρά προς τα πάνω στις αποθήκες του μελιού,και έτσι γίνετε πάντα για τους λόγους που προαναφέραμε.

Όταν έρχεται η στιγμή για την φωλιά να συρρικνωθεί σε μέγεθος,η διαδικασία αντιστρέφεται, και τώρα που κάθε φορά που βγαίνει από το κελί της μια νέα μέλισσα,οι αδελφές της  με βιάσει γεμίζουν το κενό κελί με μέλι,μην επιτρέποντας την βασίλισσα να γεννήσει ξανά στα ίδια κελιά,και αναγκάζοντας την σταδιακά να περιοριστεί στο μέρος που της αντιστοιχεί να καταλαμβάνει κατά την διάρκεια του χειμώνα,κάτω από μια μεγάλη αποθήκη μελιού,και με την μικρότερη δυνατόν φωλιά.

Με αυτούς τους απλούς νόμους, το μελίσσι μπορεί να επαναλαμβάνει κάθε χρονιά (χωρίς κανείς να το ενοχλεί)το θαύμα ενός πληθυσμού με μέλισσες ζωηρές που θα βουίζουν από την χαρά της δουλειάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου