Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Racimo-3

Ας δούμε πρώτα πως διαμορφώνετε η γονοφωλιά ενός μελισσιού, με ένα γράφημα,και μετά θα το εξηγήσω,βλέποντας ποιοι είναι οι"νόμοι" στους οποίους αναφέρομε.


εδώ θα βρείτε το γράφημα.
http://www.biobees.com/library/?dir=hive_perone

Παρατηρήστε αυτό που έχω αναφέρει, το ότι η γονοφωλιά μοιάζει με μια σφαίρα διανεμημένη ανάμεσα στις κερήθρες.

Παρατηρήστε ότι οι κερήθρες 2 και 9 σχηματίζουν ένα κύκλο από την σφαίρα πολλή μικρότερο από τον κύκλο που σχηματίζετε στις κερήθρες 5 και 6, για το λόγο 'ότι οι τελευταίοι είναι στο κέντρο της σφαίρας,όπως βλέπετε στις φανταστικές τομές που κάναμε στην σφαίρα,κάθε τομή αντιστοιχεί με την θέση που καταλαμβάνει κάθε κερήθρα.

Αυτό το γράφημα αντιστοιχεί με την περίοδο της μεγαλύτερης γέννας,κατά την οποία οι αποθηκευμένες τροφές του Χειμώνα θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί.
Παρ όλη την μείωση των αποθηκευμένων τροφών κατά την ανάπτυξη της γονοφωλιάς,(υποτίθεται ότι είναι μια κυψέλη με αρκετές αποθηκευμένες τροφές),αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στο μελίσσι γιατί είναι η εποχή που αντιστοιχεί με την μεγαλύτερη εισαγωγή τροφών στην κυψέλη.

Ας δούμε τώρα την συμβαίνει  όταν έρθει η εποχή της έλλειψης των τροφών,είτε αυτή οφείλετε στο υπερβολικό κρύο ή στην υπερβολική ξηρασία.

Σε αυτές τις συνθήκες όλα αλλάζουν,τώρα ο πληθυσμός βρίσκετε στο χαμηλότερο επίπεδο,και πρέπει να αντεπεξέλθει με την δύσκολη αποστολή της επιβίωσις στην περίοδο των ισχνών αγελάδων,μια περίοδο δύσκολη,και να βρίσκετε με τον μεγαλύτερο δυνατόν πληθυσμό,  την στιγμή που θα αρχίσουν οι εργασίες  για την γρήγορη ανάπτυξη της γονοφωλιάς,ώστε να υποδεχθεί με επαρκή πληθυσμό τον ερχομό της Άνοιξης ή την περίοδο των βροχών.

Για αυτόν το λόγο το μελίσσι έχει αναπτύξει την πρακτική να σχηματίζει μια σφαίρα,όταν μειώνετε η θερμοκρασία,ένα είδος σφαίρας κοίλης,μέσα στην οποία οι μέλισσες καταφέρνουν να αυξήσουν την θερμοκρασία κουνώντας τα φτερά τους,χωρίς να πετούν.Με αυτήν την ενέργεια που δαπανούν το καταφέρνουν,άλλα για να επιτύχουν ώστε αυτή η θερμοκρασία να μην διαφύγει σχηματίζουν ένα είδος καύκαλου στην σφαίρα,συνωστιζόμενες η μια δίπλα στην άλλη σε ένα κυμαινόμενο πάχος, αρκετό ώστε να επιτύχουν αυτό το καύκαλο να μην επιτρέπει την διαφυγή της θερμότητας που παράγουν οι αδελφές τους στο κέντρο της σφαίρας.

Οι μέλισσες που υπάρχουν στο εξωτερικό της σφαίρας αλλάζουν περιοδικά θέση με τις μέλισσες που βρίσκονται στο εσωτερικό,όλα αυτά μοιάζουν με ένα θαύμα, και για να το εκτιμήσουμε ας δούμε το ακόλουθο γράφημα.

Μαύρος κύκλος -το καύκαλο που σχηματίζουν οι μέλισσες.
Πράσινη περιοχή - Μέλισσες που παράγουν θερμότητα.
Άσπρες γραμμές - διάδρομοι αερισμού.

Ο μηχανισμός της συμπεριφοράς που τις οδηγεί να πραγματοποιήσουν την χειμερινή μελισσόσφαιρα,
υποστηρίζετε από το είδος του υλικού μέσα στο οποίο σχηματίζετε καθώς και από  τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται,ώστε η μελισσόσφαιρα να επιτύχει τον σκοπό της,αν κάτι από αυτά λείπει τότε όλα καταστρέφονται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου