Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

One way door

Υπάρχουν δουλειές που μου αρέσει να τις κάνω και δουλειές που δεν μου αρέσει,
Παραδείγματος χάρη.



Δεν μου αρέσει να μεταφέρω κυψέλες μόνος μου νυχτιάτικα σε άγνωστες τοποθεσίες

Συνδυάζοντας αυτά τα δύο νομίζω ότι βρήκα την λύση.

Αφού πρώτα πιούμε την μπύρα.





Αφού έχουμε προνοήσει να ανοίξουμε με ένα τρυπανάκι Φ 3 μμ ένα λούκι στα σωστά σημεία.



Αν όλα πάνε καλά σταθεροποιούμε την βέργα


και έτσι έχουμε


Που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να
1)μαζεύουμε τις συλλέκτριες την ημέρα
2)αδειάζουμε τον μελιτοθάλαμο από τις εργάτριες
3)επιτρέπουμε τους κηφήνες να βγαίνουν, όταν χρησιμοποιούμε βασιλικό διάφραγμα.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Patchwork


Χριστουγεννιάτικο όνειρο ενός ερασιτέχνη μελισσοκόμου.


Στην καρδιά του Χειμώνα,μέσα στην κυψέλη τα κορίτσια ελπίζω χορτάτα,να κάνουν όνειρα για την νέα Άνοιξη.
Κάπως έτσι και εγώ,για να επιβιώσω από τον σκληρό οικονομικό Χειμώνα που περνά η χώρα μας, κάνω όνειρα για χαρούμενες ηλιόλουστες μέρες παρέα με τα κορίτσια.
Αυτές τις μέρες έριξα μια ματιά στις εκτυπώσεις που κράτησα από το διαδίκτυο και αποφάσισα εφέτος να ασχοληθώ,για ακόμη μια φορά, με την βασιλισσοτροφία και την παραγωγή του βασιλικού πολτού.
Επειδή είμαι ερασιτέχνης και σκοπός μου δεν είναι το οικονομικό όφελος, ακόμη και εάν αποτύχω,ελπίζω πως κάτι καινούριο θα μάθω από την συμπεριφορά του μελισσιού.
Στόχος μου είναι όλη αυτή η διαδικασία να επιτευχθεί με τον λιγότερο κόπο για μένα και όσο γίνεται δυνατόν την ποιο μικρή αναστάτωση για τα κορίτσια.
Γι'αυτό το σκοπό απομόνωσα στοιχεία από διάφορες ιστοσελίδες και θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια νέα σειρά ώστε να σχηματίζουν μια δική μου πρόταση.
Αν αυτή η πρόταση είναι σωστή θα το ξέρω το επόμενο Καλοκαίρι,αλλά σαν ερασιτέχνης νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να σας παρουσιάσω τις τρεις ποιο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και ίσως σταθούν αφορμή για να διαμορφώσετε και εσείς κάτι πάνω στο οποίο σχεδιάζετε σχετικά με την μελισσοκομία.

Εδώ θα βρείτε στοιχεία από μια έρευνα που έγινε σχετικά με την παραγωγή του βασιλικού πολτού και το είδος της κυψέλης.
Η έρευνα έδειξε ότι την μεγαλύτερη απόδοση κάτω από τις ίδιες συνθήκες, την είχε η δυόροφη κυψέλη των έξι πλαισίων.
Οι ερευνητές το αποδίδουν στο ότι είχε την δυνατότητα να κρατά ποιο σταθερά την θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη,όπως φαίνεται και από τον πίνακα (Tabla 1).
Τα μελίσσια τα τοποθετούσαν στις καινούριες κυψέλες ένα μήνα ποιο μπροστά για να προσαρμοστούν.
Τα ταΐζουν δύο φορές την εβδομάδα, από μισό λίτρο ζάχαρη- νερό,σε αναλογία ένα/ένα και κάθε οκτώ ημέρες κατέβαζαν τα πλαίσια με τον κλειστό γόνο από την επάνω κυψέλη και ανέβαζαν τα πλαίσια με τον ανοικτό γόνο.

Από εδώ κράτησα την τροφοδοσία και το σχήμα της κυψέλης.


Εδώ θα βρείτε μια πρόταση για την παραγωγή βασιλισσών,που κάνει την διαδικασία απλή για τον μελισσοκόμο και για τις μέλισσες.
Η ιδιομορφία του συστήματος είναι ότι χρησιμοποιεί κυψέλες των πέντε πλαισίων, οι οποίες είναι ποιο ελαφριές για τον μελισσοκόμο,και ποιο φιλικές για τις μέλισσες γιατί μοιάζουν περισσότερο με τον κορμό ενός δένδρου.
Δεξιά και αριστερά οι μεγάλες κυψέλες έχουν από μια βασίλισσα, σκοπός τους είναι να τροφοδοτούν με μέλισσες παραμάνες την κεντρική κυψέλη.
Η κεντρική κυψέλη επικοινωνεί δεξιά και αριστερά με τους δυο πύργους μέσω ενός διαφανούς σωλήνα Φ 50 Χ 150 χιλ μήκους και την παρεμβολή βασιλικού διαφράγματος.
Κάθε κυψέλη έχει την δική της έξοδο.
Η τροφοδοσία γίνεται από το καπάκι καθημερινά και σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρουμε ανοικτό γόνο που σκοπό έχει να τραβά μέλισσες παραμάνες από τους διπλανούς πύργους.
Τα εμβολιασμένα κελιά τα τοποθετούμε είτε σε ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο,είτε σε ειδικά διαμορφωμένο καπάκι.
Όταν το βράδυ η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς προτιμότερο είναι το καπάκι.
Με αυτό το καπάκι έχουμε την δυνατότητα
Να ελέγχουμε άμεσα ποια κελιά γίνονται αποδεκτά και να μπορούμε να τα ξαναεμβολιάσουμε χωρίς να ενοχλήσουμε τις μέλισσες.
Να εμβολιάζουμε καθημερινά, τακτοποιώντας συγχρόνως και τα αποδεκτά κελιά σε ομάδες, σύμφωνα με την ημερομηνία εμβολιασμού.

Από εδώ κράτησα το καπάκι με το πλέξηγκλας.

Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες για την κατασκευή του ιδικά διαμορφωμένου καπακιού.
Αυτό το συγκεκριμένο καπάκι το έχω δουλέψει κάνα δυο φορές και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι επιθεωρώντας το εμβολιασμένο κελί μετά από δεκάλεπτο είσαι σε θέση να εξακριβώσεις εάν έχει γίνει αποδεκτό από την ποσότητα του κεριού που έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν σε τόσο λίγο χρόνο.
Τώρα με την ιδέα του πλεξιγκλας νομίζω ότι για να εξακριβώσεις εάν το εμβολιασμένο κελί έχει γίνει αποδεκτό δεν θα χρειάζεται ούτε να το βγάλεις.

Εδώ τελειώνω με την σημερινή ανάρτηση, και αν και λίγο νωρίς...

Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Συνοδοιπόροι



Μετά από τις πολλαπλές αναρτήσεις σε βάρος των εχθρών της μέλισσας, ένοιωσα την ανάγκη να γράψω και κάτι θετικό υπέρ αυτής της μακροχρόνιας συμβίωσης.
Το όφελος για τους εχθρούς είναι οφθαλμοφανές και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν μας αφήνει,σε πολλούς από εμάς, να δούμε και τα οφέλη που αποκομίζει η μέλισσα από αυτήν την σχέση.
Στα σίγουρα είναι τρομακτικό να βλέπεις να αποδεκατίζονται τα μελίσσια σου από αυτούς τους ιπταμένους διαβόλους, αλλά νομίζω ακόμη ποιο τρομακτικό είναι εάν δεν υπάρχει και κανείς από αυτούς να περιπολεί το μελισσοκομείο.
Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος.
Είναι λογικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα θύματα να είναι ποιο ευάλωτα λόγο κάποιας ασθένειας.
Αν δεν ήταν οι εχθροί της μέλισσας για να ελέγχουν αυτά τα άτομα οι συνέπειες θα ήταν πολλαπλές για το σμήνος.
Εξ'άλλου και οι ίδιες οι μέλισσες ξοδεύουν καθημερινά ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ενέργεια τους για να κρατήσουν την κυψέλη καθαρή από αυτούς τους κινδύνους.
Αυτό που έχω να προτείνω σαν ερασιτέχνης είναι ότι εάν θέλουμε να εξασκήσουμε την μελισσοκομία με λιγότερα φάρμακα ίσως θα ήταν καλό να αφήσουμε την φύση να παίξει τον ρόλο της.