Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (63-65)

Μελιτοεξαγωγέας

Ο μελιτοεξαγωγέας κατασκευάστηκε για να εξάγει το μέλι από την κερήθρα σε συντομότερο χρόνο από ότι θα χρειαζόμασταν με την μέθοδο της βαρύτητας.Οι κερήθρες τοποθετούνται, σε κλουβιά από διάτρητη λαμαρίνα,στο μέσον του μελιτοεξαγωγέα, τα οποία είναι συνήθως γαλβανισμένα.
Με μια περιστροφική κίνηση,με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου ανά τρία λεπτά, μας δίνει την αναγκαία φυγοκεντρική δύναμη.Το κερί συγκρατείται από το μεταλλικό πλέγμα, ενώ το μέλι πετάγεται στα τοιχώματα του εξαγωγέα και μαζεύεται στον πυθμένα από όπου το παίρνουμε με την βοήθεια μιας βάνας.
Χωρίς αμφιβολία ένας εξαγωγέας γλυτώνει χρόνο για τον μελισσοκόμο.Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημά του και αυτό προσπάθησαν να βελτιώσουν όλοι οι κατασκευαστές.
Μερικοί βλέπουν επίσης ότι με την χρησιμοποίηση του εξαγωγέα μπορούμε να ξαναχρεισημοποιήσουμε την κερήθρα, και έτσι εξοικονομείται η επιπλέον δουλειά για την μέλισσα, χρήματα και κερί για τον μελισσοκόμο.Εμείς διαφωνούμε με το ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα καθώς πιστεύουμε στην συχνή αντικατάσταση του κεριού.

Επιλογή ενός εξαγωγέα

Δεν συνιστώ στο να δοκιμάσει κάποιος να κατασκευάσει έναν εξαγωγέα με βαρέλι και κάποιον μηχανισμό.Είναι καλύτερα να αφήσουμε αυτήν την δουλειά σε έναν επαγγελματία μηχανικό που θα είναι και λίγο μελισσοκόμος.
Επιπλέον και πολλοί μελιτοεξαγωγείς του εμπορίου δεν είναι τόσο καλά κατασκευασμένοι.Οι τεχνίτες που τους κατασκεύασαν δεν γνωρίζουν πάντα σε τι χρησιμεύουν.Η σταθερότητα δεν υπάρχει πάντα εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται, ή εδώ και εκεί υπάρχουν σημεία τα οποία δεν μπορούν να καθαριστούν.Το πρώτο μέλι που έρχεται σε επαφή με τον εξαγωγέα τον σκουριάζει και έτσι μολύνει και όλο το επόμενο που περνά από αυτόν. Είναι έτσι βασικό το να διαλέξουμε έναν μελιτοεξαγωγέα ο οποίος θα είναι σωστά κατασκευασμένος.
Αρκετά χρόνια πριν κάποιος εφηύρε έναν μεγάλο αριθμό από μελιτοεξαγωγείς διαφόρων σχημάτων, αλλά πάντα έχοντας σαν  σκοπό την καλύτερη απόδοση.
Και εμείς έχουμε κατασκευάσει έναν διπλής όψης,οριζόντιο παράλληλο εξαγωγέα.Αυτός ο εξαγωγέας που είναι και μεγάλης απόδοσης,έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα.Τα μέρη του επιτρέπουν την απολέπιση της κερήθρας χωρίς να  σπάσει κατά την διάρκεια των διαφόρων διαδικασιών.
Παρά το μέγεθός του, αυτός μπορεί να περάσει και από την μικρότερη πόρτα, κάτι το οποίο είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό.
Έχουμε την γνώμη ότι όλοι αυτοί οι εξαγωγείς, ο δικός μας όπως και οι άλλοι,δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελισσοκόμων,αλλά απατούν από αυτούς μια σημαντική επένδυση, και είναι επιπλέον ένα βάρος κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς και ιδιαιτέρα κατά την μεταφορά.

Χρήσιμος μελιτοεξαγωγέας

Έχουμε την γνώμη ότι ο δικός μας συνήθης, μονής-πλευράς εξαγωγέας θα ταίριαζε σε όλους.Μπορούμε να τον πάρουμε στο μελισσοκομείο με δυο ή τέσσερα κλουβιά σύμφωνα με το μέγεθος της μονάδας.
Ένα εξαγωγέας τεσσάρων κλουβιών μπορεί να βγάλει το μέλι, από έναν δικό μας θάλαμο,σε 12 λεπτά.Είναι αρκετός για να βγάλει το μέλι από 30 κυψέλες,που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που μπορούμε να έχουμε σε μια τοποθεσία.
Αυτός ο εξαγωγέας μπορεί να τοποθετηθεί σε κουτιά ή ακόμη και μέσα στους θαλάμους της κυψέλης.Είναι καλύτερα να αγοράσετε τον τύπο με τα τρία πόδια.
Υπάρχει επίσης και ένα σκέπασμα.Μας βοηθά στην μετακίνηση των κλουβιών και προστατεύει τον μελισσοκόμο από ένα δυνατό ρεύμα αέρος.
Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτός ο μελιτοεξαγωγέας σχεδιάστηκε για ένα μελισσοκομείο από 12 έως 15 κυψέλες.Για ένα μικρότερο, θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τρόπο εξαγωγής.

Κλουβιά για απολέπιση και εξαγωγή

Αυτά τα κλουβιά είναι πολύ χρήσιμα.Μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε χρόνο κατά την απολέπιση και την εξαγωγή.
Αυτά στηρίζουν και την ποιο εύθραυστη κερήθρα και επιτρέπουν την απολέπιση και εξαγωγή μελιού από σταθερή κερήθρα, και επίσης από κομμάτια κερήθρας που μπορούμε να έχουμε από κοφίνια.
Αυτά τα κλουβιά είναι ουσιώδη για να βγάλουμε το μέλι από μια σταθερή κερήθρα με την βοήθεια ενός μελιτοεξαγωγέα.
Ένα απλό κλουβί αρκεί.Τα διπλά κλουβιά χρησιμοποιούνται πάντα σε ζευγάρια.
Έχοντας ένα ζευγάρι μας δίνει την δυνατότητα να απολεπίζουμε την στιγμή που μελιτοεξαγωγέας μας δουλεύει.

Επάνω εικόνα σελ, 64

Κλουβί 1 (απλό κλουβί)
Διάτρητη λαμαρίνα γαλβανισμένη,πάχους (gauge 5/10),διαστάσεις 260 Χ 365 χιλ.Οι πλευρές με φάρδος 20 χιλ, λυγίζονται μετά το κόψιμο της γωνίας.Δεν υπάρχει κόλλημα.Χερούλια δημιουργούνται στις απέναντι πλευρές κάνοντας δυο κοψίματα στο δίπλωμα.

Κάτω εικόνα σελ,64

Κλουβί 2
Διάτρητη λαμαρίνα, πάχους (gauge 5/10),διαστάσεων 275 Χ 380 χιλ. Τρύπες των 3 χιλ, με 3 χιλ, μεταξύ κέντρων,πλευρές με φάρδος 20 χιλ, λυγίζονται μετά το κόψιμο της γωνίας.Δεν υπάρχει κόλλημα.

Κλουβί 3
Διάτρητη λαμαρίνα, πάχους (gauge 5/10),διαστάσεων 290 Χ 395 χιλ. Τρύπες των 3 χιλ, με 3 χιλ, μεταξύ κέντρων,πλευρές με φάρδος 20 χιλ, λυγίζονται μετά το κόψιμο της γωνίας.Δεν υπάρχει κόλλημα.Τα κλουβιά 2 και 3 δημιουργούν το διπλό κλουβί.

Βάση απολεπίσματος

Παρουσιάζουμε πιο κάτω μια εικόνα από αυτήν,καθώς και την μέθοδο που την χρησιμοποιούμε.Η βάση χρησιμοποιείται μόνο με τον εξαγωγέα και τα κλουβιά.

Γάντια

Πρέπει να αναφέρω και τα γάντια τα οποία δεν συμπαθώ.Τα γάντια είναι άχρηστα και ίσως επιβλαβή.
Είναι άχρηστα γιατί δεν σταματούν το κέντρισμα από μια θυμωμένη μέλισσα ακόμη και εάν είναι κατασκευασμένα από δέρμα.
Είναι επιβλαβή γιατί κάνουν τις κινήσεις αδέξιες και έχουν σαν αποτέλεσμα την σύνθλιψη των μελισσών από αυτούς τους απότομους χειρισμούς.Και όλα αυτά είναι οι αιτία που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές.
Και πρέπει ακόμη να πούμε ότι όσο περισσότερο τα εγγυούνται ενάντια των τσιμπημάτων,τόσο περισσότερο τσιμπιόμαστε γιατί είναι και ποιο δυσκίνητα.
Ο βοηθός μπορεί να ρίξει λίγο καπνό με το καπνιστήρι, στο μέρος που δουλεύουμε,γύρο από τα χέρια μας. Και αυτά είναι τότε εντελώς ασφαλή.
Ο αρχάριος μελισσοκόμος μπορεί, με σκοπό να αποκτήσει σταθερότητα κινήσεων, να ζητήσει από τον βοηθό του από καιρό σε καιρό να του ρίχνει λίγο καπνό γύρο από τα χέρια του.Ίσως τότε δουλέψει με λιγότερο άγχος.

Ποτίστρα

Οι μέλισσες μπορούν να βρουν το νερό που χρειάζονται. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο εάν βάζαμε μια ποτίστρα κοντά στο μελισσοκομείο.
Βάλτε πάνω σε μια ελαφρός γερμένη  πέτρα,μαδέρι,ή λαμαρίνα, ένα βαρέλι με μια βρύση.Πάνω στην γερμένη επιφάνεια ρίξτε λίγο άμμο και αφήστε την βρύση να στάζει.
Ανάμεσα στα μελισσοκομικά εργαλεία μπορούμε να βρούμε και ποτίστρες πουλιών οι οποίες είναι κατάλληλες και για τις μέλισσες..
Αυτές αποτελούνται από μια γεμάτη μπουκάλα αντεστραμμένη πάνω σε ένα μεταλλικό πιάτο . Το πιάτο μπορεί να καλυφτεί με χόρτα, φελλούς ή βότσαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου