Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (57-59)

Μελισσοκομική μάσκα

Μια μελισσοκομική μάσκα δεν είναι εντελώς απαραίτητη.Πολλοί μελισσοκόμοι δεν την χρησιμοποιούν,ακόμη και για δύσκολες εργασίες.
Ωστόσο όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον δυο από αυτές,μια γι'αυτούς και μια για τον βοηθό τους.Αυτές οι μάσκες πρέπει να είναι δίπλα μας κατά την διάρκεια των εργασιών στο μελισσοκομείο.Εάν γίνει κάποιο ατύχημα αυτές οι μάσκες θα φανούν χρήσιμες.
Όλοι οι μελισσοκόμοι, ιδιαίτερα οι αρχάριοι, φορούν μια μάσκα κατά την διάρκεια των μελισσοκομικών χειρισμών.
Φορώντας τη μάσκα νοιώθουν ασφαλείς και ποιο σίγουροι,και έτσι δουλεύουν γρηγορότερα και ποιο επιδέξια.
Αλλά υπάρχουν πολλά είδη από μελισσοκομικές μάσκες και δεν έχουν όλες τα ίδια χαρακτηριστικά.Ας συγκρίνουμε τα δύο κυριότερα, το υφασμάτινο δίχτυ και το μεταλλικό.
Το υφασμάτινο δίχτυ (επάνω εικόνα σελ,58)έχει το πλεονέκτημα να μην πιάνει χώρο και να μπορεί κάποιος να το βάλει μέσα στην τσέπη του. Αλλά έχει το μειονέκτημα να σε κάνει να νιώθεις ποιο ζεστά και συγχρόνως εμποδίζει την ορατότητα.Τα μαύρα δίχτυα ανεβάζουν την θερμοκρασία περισσότερο αλλά ενοχλούν την όραση λιγότερο.Τα άσπρα είναι ποιο δροσερά αλλά εμποδίζουν την όραση.
Μπορεί κάποιος να επιλέξει μαύρο δίχτυ για μπροστά και λευκό για πίσω.Σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει δίχτυ με μεγαλύτερο μάτι,που ωστόσο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία χιλιοστά.
Το μέγεθος του διχτυού είναι ανάλογο με το που θα το στερεώσουμε.Συνήθως σε καπέλο, που είναι ανάλογο με το μέγεθος του κεφαλιού του χρήστη.
Στο επάνω μέρος μπορούμε να περάσουμε ένα λάστιχο το οποίο θα αγκαλιάζει το επάνω μέρος του καπέλου.Στο κάτω μέρος επίσης με την βοήθεια ενός λάστιχου μπορεί να στερεωθεί γύρο από έναν σηκωμένο γιακά, κάτω από τις μασχάλες ή να το κλείσουμε μέσα από τον γιακά.Μπορεί επίσης να ραφτεί στον γείσο του καπέλου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε στην τσέπη μας.Τότε αυτό έχει τα μειονεκτήματα του μεταλλικού φιλέ χωρίς τα πλεονεκτήματα του.
Το μεταλλικό δίχτυ (κάτω εικόνα σελ, 58) δεν μεταφέρεται τόσο εύκολα όσο το υφασμάτινο,αλλά από την άλλη είναι ποιο δροσερό και δεν εμποδίζει την όραση.Για να το κάνουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μεταλλική σήτα που πουλάν για προστασία από τα έντομα.Το γαλβανισμένο πλέγμα εμποδίζει την όραση.Το μαύρο είναι προτιμότερο.Μαύρο πλέγμα καλυμμένο με βερνίκι είναι το καλύτερο.
Το μήκος και το φάρδος του πλέγματος είναι ανάλογο του μεγέθους του μελισσοκόμου.Το πλέγμα πρέπει να αφήνει ένα κενό από 50 χιλ,γύρο από το κεφάλι.Το επάνω μέρος του πλέγματος κλίνει με ένα πτυχωτό ύφασμα. Δεν είναι αναγκαίο το καπέλο για αυτόν το τύπο της μάσκας.Στο κάτω μέρος μπορούμε να ράψουμε ένα ύφασμα που μπορεί με τιράντες να το στερεώνουμε κάτω από τις μασχάλες ή κάτω από τον γιακά.Στο πίσω μέρος το πλέγμα καλύπτεται με ένα ύφασμα για μα μας κάνει σκιά και για να σκεπάζει τα συρματάκια που προεξέχουν στην τομή του πλέγματος.Για να το κάνουμε ποιο σταθερό είναι καλό να προσαρμόσουμε ένα χοντρό σύρμα στο πάνω και κάτω μέρος του πλέγματος.
Τέλος,ένας συνδυασμός μεταλλικού πλέγματος με καπέλο μπορεί να κατασκευαστεί, όπως στην εικόνα (Η)Μια λωρίδα υφάσματος ράβεται στον γείσο του καπέλου,μετά προσθέτουμε μια λωρίδα από μεταλλικό πλέγμα και κάτω από το πλέγμα μια άλλη λωρίδα από ύφασμα.Το στερεώνουμε με τους τρόπους που προαναφέραμε.Αυτός ο τύπος της μάσκας είναι ποιο ζεστός από μια μάσκα κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλέγμα.Αλλά από την άλλη μεριά στερεώνεται καλύτερα στο κεφάλι.

Βάσεις

Στις διάφορες εργασίες που κάνουμε με την Κυψέλη του Λαού υπάρχει συχνά η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε ένα ή δυο βάσεις όπου τοποθετούμε τους θαλάμους.Οι βάσεις που φαίνονται στην εικόνα Β (σελ, 59)μας ταιριάζουν απόλυτα.
Παρατήρησε ότι τα καδρονάκια ΆΆ σχηματίζουν στο πάνω μέρος μια αιχμή για να μην συνθλίβομαι τις μέλισσες.Πρέπει επίσης να είναι 100 χιλ, μακρύτερα από τους θαλάμους για να κάνει ευκολότερη την τοποθέτησή τους.Τα κανδρονάκια ΄Β΄Β υπάρχουν για να κρατούν τα ΆΆ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου