Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (56-57)

Εξοπλισμός

Καπνιστήρι

Το καπνιστήρι είναι το ποιο σημαντικό αντικείμενο του εξοπλισμού για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την μελισσοκομία.Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι.Καθένας μπορεί να διαλέξει ανάλογα με τα γούστα του και με το είδος του καυσίμου που διαθέτει.
Ωστόσο τα ποιο διαδεδομένα καπνιστήρια είναι του Layens και του Bingham.
Το καπνιστήρι του Layens έχει το πλεονέκτημα να δίνει μια σταθερή παροχή καπνού και να μπορεί να μένει αναμμένο χωρίς επίβλεψε για 15 λεπτά.Δουλεύει με μηχανισμό ρολογιού.Τα μειονέκτημά του είναι, ότι ο θάλαμος του καυσίμου δεν είναι αρκετά μεγάλος και γι'αυτό χρειάζεται τακτικό γέμισμα,δεν μπορεί να δώσει πολύ καπνό την στιγμή που αυτός είναι αναγκαίος.Επιπλέον ο μηχανισμός του κάνει έναν θόρυβο που δεν ευχαριστεί τις μέλισσες τις οποίες επιθεωρούμε και αυτή η ενόχληση μεταδίδεται και στις γειτονικές κυψέλες.Τελικά ο μηχανισμός του είναι ευαίσθητος και αυτό το κάνει πολύ ακριβό.
Κατά την γνώμη μου το καπνιστήτι του Bingham είναι το ποιο πρακτικό, και περισσότερο το μικρό μοντέλο.Εφαρμόζει πολύ καλά στο χέρι.Δίνει την δυνατότητα για μια μικρή ή μεγαλύτερη παροχή καπνού όπου αυτή χρειάζεται.Όταν δεν χρησιμοποιείται και στέκεται όρθιο δεν ενοχλεί τις μέλισσες όπως κάνει το καπνιστήρι του Layens,και αυτό χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα καυσίμου χωρίς ωστόσο να σβήνει.
Στο καπνιστήρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρολό από χαρτόνι αμπαλαρίσματος ή ύφασμα από παλιά τσουβάλια(καννάβινα). Αυτός ο ρολός πρέπει να έχει μια διάμετρο ελαφρός μικρότερη από την διάμετρο του καπνιστηριού,έτσι ώστε να μπαίνει εύκολα.Το μήκος του πρέπει να έχει τα δυο τρίτα από το εσωτερικό ύψος του καπνιστηριού,έτσι ώστε να μπορούμε να εισάγουμε έναν νέο ρολό προτού ο προηγούμενος σβήσει.Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε με ένα μόνο άναμμα μια συνεχής παροχή καπνού χωρίς τον φόβο σπινθήρων.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα,πριν βάλουμε ένα νέο ρολό πρέπει να αφαιρέσουμε τον παλιό και αφού τινάξουμε τις στάχτες που έχουν μαζευτεί τον ανατοποθετούμαι μαζί με τον νέο.
'Όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή ο ρολός καίγεται πολύ γρήγορα.Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να τον βρέξουμε λίγο και έτσι πετυχαίνουμε να καίγεται ποιο αργά και να μας δίνει περισσότερο καπνό.Φυσικά πρέπει να βάζουμε το στεγνό κομμάτι πρώτο.Όταν το ύφασμα που είναι εμποτισμένο με πρόπολη και καλύπτει την κυψέλη το αντικαθιστούμε,είναι καλή ιδέα εάν τοποθετήσουμε ένα μικρό κομμάτι του μέσα στο ρολό.Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα μικρό κομμάτι πρόπολης.

Βούρτσα

Μια βούρτσα είναι χρήσιμη στον μελισσοκόμο.Τον βοηθά, μαζί με το καπνιστήρι,να οδηγήσει τις μέλισσες ή να τις αφαιρέσει από μια κερήθρα που θέλει να πάρει.
Όποτε είναι δυνατόν η βούρτσα πρέπει να έχει παραδοσιακό σχεδιασμό και να είναι από την καλύτερη ποιότητα, αποκλειστικά από φυσικό μετάξι. Αλλιώς αιχμαλωτίζει τις μέλισσες και τις εκνευρίζει.Η βούρτσα πρέπει να είναι πάντα καθαρή και να μην χρησιμοποιείτε ποτέ όταν είναι υγρή γιατί τότε κολλάει πάνω στις μέλισσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου