Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Μελισσοκομία για όλους (53-55)

Ύφασμα

Την οροφή του επάνω πατώματος την σκεπάζουμε με ένα χοντρό ύφασμα που μπορούμε να το πάρουμε από παλιά καννάβινα τσουβάλια.
Προτιμάμε αυτό το ύφασμα από το ελαιόπανο ή από τις σανίδες.Οι σανίδες είναι αδιαπέραστες από την υγρασία και χρειάζεται δύναμη,και φασαρία, για να τις ξεκολλήσουμε.Και οι μέλισσες θυμώνουν.
Το ελαιόπανο είναι και αυτό αδιαπέραστο και δεν βγαίνει τόσο εύκολα όσο το απλό πανί.
Γιατί, ας μην ξεχνάμε,οτιδήποτε εμείς τοποθετούμε επάνω στην κυψέλη οι μέλισσες το χτίζουν με πρόπολη και το κολλάνε.Γι'αυτό πρέπει να κοιτάμε πάντα για ένα εύκολο τρόπο αφαίρεσης.
Ακόμα, το ύφασμα που προτείνουμε βγαίνει εύκολα.Το πιάνουμε από μια αριστερή γωνιά και το τραβάμε οριζόντια προς τα δεξιά.Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούμε τράνταγμα και ξεσκεπάζουμε μόνο το κομμάτι που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε.
Επιπλέον, το βασικό πλεονέκτημα αυτού του υφάσματος είναι η διαπερατότητα που οι μέλισσες μπορούν να την προσαρμόσουν,αυξήσουν ή μειώσουν,προσθέτοντας ή αφαιρώντας την πρόπολη που αυτές τοποθετούν παντού.Αυτή η πρόπολης επιτρέπει τις ίδιες τις μέλισσες να ρυθμίζουν τον εξαερισμό στην Κυψέλη του Λαού όπως έκαναν στα παλιά κοφίνια.Είναι καλό να ανανεώνουμε αυτά τα πανιά συχνά.Επιπλέον κομμάτια από αυτό το πανί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο καπνιστήρι.

Πάπλωμα

Το πάπλωμα έχει βάθος 100 χιλ, και όχι 50 όπως στις συμβατικές κυψέλες.Το κάτω μέρος καλύπτετε με ένα ύφασμα,aλλά στο επάνω μέρος μένει ανοιχτό.Γεμίζετε με ροκανίδια,άχυρο,τύρφη,ή κάποιο άλλο απορροφητικό υλικό που θα είναι συγχρόνως και κακός αγωγός της θερμοκρασίας.
Το πάπλωμα δεν κλείνεται και έτσι το περιεχόμενό του μπορεί εύκολα να ανανεωθεί,ή μπορούμε να το ανακατεύουμε συχνά για να το κρατάμε στεγνό,γιατί αποφορά την υγρασία από την κυψέλη και έτσι μετατρέπετε σε καλό αγωγό της θερμοκρασίας.
Όταν έχει κανείς αρκετό πριονίδι ή άχυρο μπορεί να το ανανεώνει κάθε χρόνο.Εάν αυτά τα σκορπίσουμε γύρω από την κυψέλη εμποδίζουμε την ανάπτυξη της βλάστησης.

Εξαερισμός

Η υγρασία παράγετε μέσα σε κάθε κυψέλη από τις μέλισσες και από την εξαέρωση του νέκταρος.
Υπάρχει επίσης και μπαγιάτικος αέρας ως αποτέλεσμα της αναπνοής των μελισσών.
Αυτός ο μπαγιάτικος υγρός αέρας είναι ζεστός καθώς βγαίνει από το σύμπλεγμα των μελισσών και έτσι ανεβαίνει στη κορυφή της κυψέλης. Φτάνοντας στην κορυφή αυτός δεν παγώνει γρήγορα γιατί σε αυτό το σημείο η κυψέλη είναι πάντα ζεστή,και γιατί οι τοίχοι από την Κυψέλη του Λαού δεν είναι ποτέ πολύ παγωμένοι λόγο της μικρής απόστασης μεταξύ των τοίχων και της μελισσόσφαιρας.Αυτός ο μπαγιάτικος αέρας θα συνέχιζε να καταλαμβάνει την κορυφή της κυψέλης εάν δεν του επέτρεπε το ύφασμα να περάσει και να απορροφηθεί μέσα στο πάπλωμα.
Αυτή η διαφυγή του μπαγιάτικου αέρα επιτρέπει την εισαγωγή φρέσκου από την είσοδο.Καθώς αυτή η διαφηγή είναι συνεχείς και κάτω από τον έλεγχο των μελισσών,ο φρέσκος αέρας εισέρχετε αργά αλλά σταθερά για να ανανεόσει τον αέρα της κυψέλης χωρίς να κάνει τς μέλισσες να νοιώθουν άβολα.
Σε άλλες κυψέλες αυτός ο εξαερισμός δεν γίνετε με τον ίδιο τρόπο. Ο μπαγιάτικος αέρας γρήγορα σταματά από το ελαιόπανο ή τις σανίδες του καπακιού και συνεχίζει να περιβάλει τις μέλισσες,γιατί σε κυψέλες μεγαλύτερες από την Κυψέλη του Λαού η μελισσόσφαιρα σχηματίζετε ποιο κοντά στην κορυφή.
Αυτός ο μπαγιάτικος αέρας επεκτείνετε έως τα τοιχώματα όπου και συμπυκνώνετε καθώς εφάπτονται γιατί αυτοί οι τοίχοι είναι μακρύτερα από την μελσσόσφαιρα και ως εκ τούτου ψυχρότεροι.
Έχοντας συμπυκνωθεί,ο υγρός αέρας περνά προς τα κάτω στους τοίχους και στα ακριανά πλαίσια όπου σχηματίζει υγρασία και μούχλα.
Όσο μεγάλη και να είναι η είσοδος φρέσκος αέρας δεν εισέρχεται γιατί ο μπαγιάτικος είναι δύσκολο να διαφύγει.Ο εξαερισμός σε αυτές τις κυψέλες είναι ανεπαρκής ή και απών.

Εικόνα σελ, 54

Λεζάντα

Λεπτομέρειες εισόδου, P – 6 x 6 mm τρύπα. O – 70 x 7.5 mm τρύπα


Κάποια εποχή είδα μερικούς να συμβουλεύουν την δημιουργία ανοιγμάτων αρκετών εκατοστών στα καπάκια.Αυτός στα σίγουρα είναι ένας ριζοσπαστικός τρόπος για να αποφύγουμε τα μουχλιασμένα πλαίσια και τοίχους,και κάποιος αναρωτιέται πως μπορούν μελισσοκόμοι να δίνουν τέτοιες συμβουλές.Αυτά τα ανοίγματα είναι πολύ μεγάλα για να μπορέσουν οι μέλισσες να τα κλείσουν.Και επιπλέον τους συμβουλεύουν να εμποδίσουν τις μέλισσες στο να τα κλείσουν.Οι μέλισσες δεν μπορούν πλέον να κοντρολάρουν την διαφυγή του αέρα από αυτά τα ανοίγματα.Και έτσι υπάρχει ένα συνεχές ρεύμα αέρος δια μέσου της κυψέλης το καταχείμωνο.

Είσοδος

Η είσοδος της Κυψέλης του Λαού είναι πολύ απλή.Μπορεί να κοπεί από ένα άδειο κονσερβοκούτι.Η είσοδος της κυψέλης μπορεί εύκολα να μικρύνει χωρίς να συνθλίψουμε τις μέλισσες και δίνοντάς τους το απαιτούμενο άνοιγμα,70 Χ 7,5 χιλ,ώστε να εμποδίσουμε την είσοδο των ποντικών,ή 6 Χ 6 χιλ, που επιτρέπει το πέρασμα μόνο μιας μέλισσας την φορά για να αποτρέψουμε την λεηλασία.

Κερηθροφορείς.(Top-bars)

Οι κερηθροφορείς έχουν πλάτος 24 χιλ. Προτιμάμε να τους δώσουμε πάχος 9 χιλ, ώστε να μην προεξέχουν ποτέ από την εγκοπή των 10 χιλ, όπου πατάνε.
Επιπλέον είναι προτιμότερο οι κερηθροφορείς να μην λειανθούν από κάτω ώστε να διευκολύνουν το κόλλημα της κερήθρας.Από την άλλη μεριά οι υπόλοιπες τρεις πλευρές θα πρέπει να λειανθούν καλά για να μπορούμε να τις καθαρίζουμε εύκολα.Θα ήταν καλύτερο εάν τις πασαλείβαμε με βαζελίνη ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική τοποθέτηση πρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου