Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (22-25)

Επιλογή της κυψέλης

Η δεύτερη δυσκολία για τον αρχάριο μελισσοκόμο είναι η επιλογή της κυψέλης.
Υπάρχουν πολλά είδη κυψελών που η κάθε μια τους έχει τους δικούς της υποστηρικτές και αντιπάλους.
Αυτή η δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί, και εδώ θα δείξουμε πως?

Μην δοκιμάσετε να πειραματιστείτε

Δεν είναι απίθανο να ακούσουμε έναν αρχάριο να αποφασίζει ως εξής."Θα δοκιμάσω δυο ή τρεις από της ποιο γνωστές κυψέλες, θα τις μελετήσω και μετά θα δω ποια είναι η καλύτερη".
Αλλά η ζωή είναι σύντομη, ιδιαίτερα η ενεργή ζωή.Εκτός και εάν είσαι ένας ιδιαίτερα προνομιούχος,δεν θα μπορέσεις να φτάσεις σε σαφή συμπεράσματα.
Για να δοκιμάσεις διαφορετικές κυψέλες, χρειάζεται να τις μελετήσεις στο ίδιο μελισσοκομείο,κάτω από την ίδια διαχείριση,με όχι λιγότερες από 10 με 12 κυψέλες από κάθε είδος και σε χρονική περίοδο 10 ετών.Για να το θέσουμε αλλιώς, είναι αναγκαίο όλες οι κυψέλες να είναι σε πανομοιότυπες συνθήκες για να δώσουν έναν αληθινό μέσο όρο.
Αλλά μετά από αυτά τα δέκα χρόνια ερευνών μπορεί να παρατηρήσουμε ότι ένα σύστημα είναι τέλειο για τον χειμώνα, για παράδειγμα, και ένα άλλο είναι καλύτερο για το καλοκαίρι.Έτσι θα πρέπει να επινοήσουμε ένα σύστημα που θα συνδυάζει τα καλά στοιχεία από τα δυο συστήματα που έχουμε μελετήσει.Και κατόπιν θα πρέπει να μελετήσουμε την καινούργια κυψέλη για άλλα 10 χρόνια. Μετά από αυτήν την δεύτερη μελέτη ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μια κυψέλη τέλεια για τις ανάγκες των μελισσών, αλλά όχι και για τον μελισσοκόμο γιατί χρειάζεται πολύ περισσότερη εργασία από την μεριά του.
Θα μπορούσαμε τότε να αφιερώσουμε άλλα δέκα χρόνια μελέτης?
Σαν ερασιτέχνες, κάνοντας τέτοια πειράματα, θα κερδίζαμε μεγάλη ικανοποίηση.Αυτό το είδος των πειραμάτων έχουν δώσει και σε εμένα μεγάλη ευχαρίστησή.
Αυτοί που θέλουν να παράγουν, ή είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, καλό θα ήταν να αποφύγουν αυτό το στάδιο των πειραμάτων.

Αμφισβήτησε τις συμβουλές που σου δίνουν

Φυσικά οι μελισσοκόμοι, όταν γράφουν ή μιλούν, συστήνουν την κυψέλη που αυτοί χρησιμοποιούν, ή αυτή που έχουν ανακαλύψει, γιατί πιστεύουν ότι την έχουν τελειοποιήσει. Αλλά η πατρική αγάπη είναι τυφλή. Οι μελισσοκόμοι δεν βλέπουν τα ελαττώματα των κυψελών τους.Σε παραπλανούν χωρίς να το συνειδητοποιούν.
Ένα πάθος οδηγεί την ανθρωπότητα, που ονομάζετε ματαιοδοξία.Ας το ονομάσουμε εμείς φιλαυτία.
Αλλά η φιλαυτία εμποδίζει τους μελισσοκόμους να παραδεχθούν τα λάθη τους στην επιλογή της κυψέλης, εκτός και εάν έχει τύχη να τα έχουν ανακαλύψει οι ίδιοι.Αυτός θα σας πει ότι η συγκεκριμένη κυψέλη του δίνει έξοχα αποτελέσματα.Και από την δύναμη της επανάληψις θα το πιστέψει και ο ίδιος.Και χωρίς να σκεφτεί ότι σε παραπλανά, θα σου υποσχεθεί καταπληκτικές σοδειές. Στην πραγματικότητα θα παραπλανηθείς.
Είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε ότι μερικές φορές τα προσωπικά οφέλη είναι αυτά που οδηγούν μερικούς μελισσοκόμους.Αυτοί δεν επιθυμούν ανταγωνιστές και ως εκ τούτου συστήνουν τεχνικές που οι ίδιοι αποφεύγουν.
Οι κατασκευαστές κυψελών, από την άλλη,έχουν κίνητρο για να συστήσουν τη κυψέλη που αυτοί παράγουν.Αυτό τους δίνει περισσότερο κέρδος.Η συμβουλή τους δεν είναι και η καλύτερη.Και έτσι καταλήγουμε ότι είναι καλύτερο να μην ακούμε τον καθ'έναν.Όμως υπάρχει πάντα ένας αλάνθαστος τρόπος να αναγνωρίσουμε την καλύτερη κυψέλη.
Βασιζόμενοι στις μελισσοκομικές και επιστημονικές αρχές που διέπουν την μελισσοκομία, που είναι παραδεκτές από όλους και κανείς δεν τις αμφισβητεί.

Η αξία της συμβουλής μου


Για περισσότερο από 30 χρόνια έχω μελετήσει στα μελισσοκομεία μου τα κύρια είδη κυψελών που φαίνονται στις φωτογραφίες που παραθέτω.
Έχω στα μελισσοκομεία μου 350 κυψέλες από διαφορετικούς κατασκευαστές.Έτσι μπόρεσα να κάνω συγκρίσεις.
Ωστόσο, δεν θα επιθυμούσα να επιβάλω την εμπειρία μου σε κανέναν.Για να εκτιμήσετε την κυψέλη μου και την μέθοδο που ακολουθώ, τους καρπούς των ερευνών μου,δεν θα σας επιβάλω ούτε την δουλειά μου ούτε τα αποτελέσματά της.Απλώς θα σας δώσω την λογική της υπεροχής της,λογική που βασίζετε σε αδιαμφισβήτητες μελισσοκομικές και επιστημονικές αρχές.
Επιπλέον ακόμη και όταν σας δώσω τις διαστάσεις της κυψέλης, που εγώ συστήνω, η συμβουλή μου δεν έχει κανένα απολύτως προσωπικό όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου