Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (21-22)

Μελισσοκομία χωρίς κεντρίσματα

Το πρώτο εμπόδιο για την εξάπλωση της μελισσοκομίας είναι το κεντρί της μέλισσας.
Μπορούμε να συζητάμε για τις μέλισσες επί ώρες σε κάθε χώρα και σε όλες τις κοινωνικές τάξης.Παντού και πάντα θα υπάρχουν αυτιά έτυμα να ακούσουν με ενδιαφέρον. Οι μέλισσες είναι φιλικές, αλλά οι καλύτεροι φίλοι των μελισσών ομολογούν ότι δεν ασχολούνται με τις μέλισσες γιατί φοβούνται το κεντρί τους.Το κεντρί τους πράγματι δείχνει φοβερό,αλλά είναι στην πραγματικότητα έτσι?
Την μέλισσα συχνά την κακομεταχειριζόμαστε, σπρώχνεται από αγροτικά μηχανήματα ή ζώα όταν αυτή εργάζεται σε ένα λιβάδι.Αλλά αυτή ποτέ δεν κεντρίζει κανένα.
Δοκίμασε το παρακάτω πείραμα. Όταν τα δένδρα είναι ανθισμένα, παρατήρησε τις μέλισσες που εργάζονται στα λουλούδια. Εάν θέλεις, για να μπορείς να τις ξεχωρίσεις, ρίξε λίγο αλεύρι από ρύζι σε μια από αυτές και ακολούθησε την. Σπρώχτην με το χέρι σου, αυτή θα πάει σε ένα άλλο λουλούδι.Ξαναενόχλησέ την και αυτή θα πάει ξανά λίγο παραπέρα.Μπορείς να συνεχίσεις αυτό το παιχνίδι για όσο σου αρέσει.Η μέλισσα θα θυμώσει μόνο όταν έχει μαζέψει το φορτίο της από νέκταρ.Αλλά ποτέ δεν θα σε κεντρίσει.
Ίσως να έχεις δει επαγγελματίες μελισσοκόμους να δουλεύουν τα μελίσσια τους χωρίς φόβο,χωρίς κάποια φανερή προφυλάξει, χωρίς ακόμη να έχουν καλύψει το κεφάλι τους με την μελισσοκομική μάσκα.
Στην πρώτη έκδοση του βιβλίου μου, είχα πολλές φωτογραφίες που έδειχναν διάφορες μελισσοκομικές δραστηριότητες καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου,συμπεριλαμβανομένου την μετάγγιση ενός μελισσιού από ένα κοφίνι σε μια κυψέλη, μια δουλειά που χρειάζεται να χτυπάμε το κοφίνι με δυο βέργες.Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει σε αυτές τις φωτογραφίες, ότι παρ'όλο το πλήθος των μελισσών οι μελισσοκόμοι δεν φορούν γάντια ούτε μάσκα, αυτοί έχουν σαν μοναδικό τους όπλο το καπνιστήρι, και τέλος σε κάθε φωτογραφία υπάρχει ένας σκύλος να κάθεται ήρεμα δίπλα στις ανοιχτές κυψέλες,ο αγαπημένος μου Polo,ένα cocker spaniel με μακριά αυτιά και μακρύ τρίχωμα,ότι χρειαζόταν για να προκληθεί πανικός έστω και από μια δυσαρεστημένη μέλισσα.Μια από αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Συμπεραίνουμε ότι οι μέλισσες δεν είναι κακές από την φύση τους.
Αλλά οι μέλισσες έχουν σαν σκοπό να δημιουργήσουν μια οικογένεια και να την κάνουν να προοδεύσει, μαζεύοντας νέκταρ και φυλάσσοντας το.Και για να προστατέψουν την οικογένεια και το μέλι έχουν ένα τρομερό όπλο,το κεντρί με το δηλητήριο του.Το χρησιμοποιούν εναντίον όλων των εχθρών τους, πραγματικών ή φανταστικών, με μια ταχύτητα που κανείς δεν γνωρίζει πως να το αποφύγει, και με μια δύναμη που ούτε η μάσκα, τα γάντια οι γκέτες, ούτε και τα ποιο χοντρά ρούχα μπορούν να μας προστατέψουν. ΄
Ωστόσο καθώς ο μελισσοκόμος παρέχει στις μέλισσες το κατάλληλο σπίτι, αρκετές τροφές και παρουσιάζετε σε αυτές σαν φίλος, οι μέλισσες θα τον καλοδεχτούν, και μετά από λίγα λεπτά επικοινωνίας,αυτός θα μπορέσει χωρίς κίνδυνο να τις τινάξει,σπρώξει και ακόμη να τις σκουπίσει, όπως κάνω εγώ συχνά.
Δεν γνωρίζω κανένα άλλο ζώο που θα μπορούσε κανείς να του φερθεί τόσο σκληρά όσο την μέλισσα.
Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν δυο τύποι ανθρώπων που θα μπορούσαν να κεντριστούν συχνά από τις μέλισσες.
Πρώτα από όλους έρχονται οι βίαιοι, στις χειρονομίες και στα λόγια.Μετά ακολουθούν αυτοί που έχουν δυνατή μυρουδιά,ευχάριστη ή όχι. Για παράδειγμα, κακοσμία,που προέρχεται από χαλασμένα δόντια, χαλασμένο στομάχι, ή από πιοτό,είναι βρόμικοι ή ακόμη και αν φορούν πολλά αρώματα.
Αλλά όλοι οι άλλοι μπορούν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία με την βεβαιότητα ότι δεν θα κεντριστούν από αυτές,με μια προϋπόθεση μόνο, ποτέ δεν θα τις αφήσουμε να υποπτευτούν ότι τις βλέπουμε σαν εχθρούς.
Αυτό είναι μια εύκολη υπόθεση για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν την μέθοδο μου, που κάθε βήμα της θα σας περιγράφω λεπτομερώς και με ακρίβεια.
Παρά τις διαβεβαιώσεις μου για την πραότητα των μελισσών, μερικοί είναι ανυπέρβλητα φοβισμένοι όταν πλησιάζουν τις μέλισσες με το πρόσωπο τους ακάλυπτο.Και γι'αυτό στην μέθοδό μου συστήνω την χρήση μελισσοκομικής μάσκας ώστε να μην έχουν το φόβο του κεντρίσματος στο πρόσωπο.
Επιπλέον η μέθοδός μου μειώνει ή εξαλείφει τον κίνδυνο του κεντρίσματος.Για να μεταγγίσουμε τις μέλισσες από μια κυψέλη σε μιαν άλλη το κάνουμε σε κάποια απόσταση από το μελισσοκομείο.Έτσι κατά την διάρκεια αυτής της εργασίας δεν μπορούν να μας πλησιάσουν μέλισσες από γειτονικές κυψέλες ή συλλέκτριες από την κυψέλη με την οποία εργαζόμαστε.Ποτέ δεν βγάζουμε κερήθρα από την κυψέλη όταν οι μέλισσες είναι παρούσες. Έτσι δεν τις συμπιέζουμε και δεν τις εκνευρίζουμε.Κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων εργασιών η κυψέλη ανοίγετε μόνο μια φορά τον χρόνο, στην συλλογή του μελιού.Και έτσι αποφεύγουμε το συχνό κρύωμα του γόνου που είναι μια από τις αιτίες εκνευρισμού.
Έτσι μπορούμε να ασχοληθούμε με την μελισσοκομία χωρίς τον κίνδυνο κεντρίσματος.Δεν θα διστάσω να πω ,ότι όταν ένας μελισσοκόμος κεντριστεί από τις μέλισσες θα πρέπει να αναρωτηθεί τι σφάλμα έχει κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου