Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (15-17)

Τι μπορούμε να δούμε στην είσοδο της κυψέλης

Όταν η θερμοκρασία το επιτρέπει μπορούμε να δούμε κηφήνες κια εργάτριες στην είσοδο της κυψέλης.

Κηφήνες

Οι κηφήνες εξέρχονται μόνο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.Κάνουν φασαρία και πετούν βαριά χωρίς κάποιον προφανή σκοπό,δεν μεταφέρουν νέκταρ ούτε γύρη.

Εργάτριες

Εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από οκτώ βαθμούς, μπορούμε να παρατηρήσουμε εργάτριες στην είσοδο της κυψέλης οι οποίες πάντα ασχολούνται με κάτι.Μερικές φυλάνε την κυψέλη, άλλες την εξαερίζουν, άλλες την καθαρίζουν και άλλες απογειώνονται για να συλλέξουν νέκταρ, γύρη, κλπ.

Φύλακες

Οι φύλακες πηγαινοέρχονται στην είσοδο της κυψέλης.Εξετάζουν τις εισερχόμενες και επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε αυτές που μπορούν να αναγνωρίσουν από την μυρωδιά τους.Διώχνουν τις μέλισσες που έρχονται από μια άλλη κυψέλη για να κλέψουν το μέλι τους, τις σφήκες, τον κηρόσκορο,τα σερσένια,κλπ.

Εξαερίστριες

Κατά το απόγευμα τις ζεστές ημέρες, και ιδιαίτερα όταν έχει εισέλθει αρκετό μέλι, οι εξαερίστριες, δίπλα στους φύλακες, με το κεφάλι τους στραμμένο προς την είσοδο, πατώντας σταθερά στην σανίδα εισόδου, κινούν με ταχύτητα τα φτερά τους δημιουργώντας έναν θόρυβο που μπορούμε να ακούσουμε από μακριά. Το κάνουν αυτό ώστε να εξαερίσουν την κυψέλη,να κατεβάσουν την θερμοκρασία και να διευκολύνουν την εξαέρωση του νερού που περιέχεται μέσα στο νεοεισερχόμενο νέκταρ.

Καθαρίστριες

Το πρωί, ιδιαίτερα την Άνοιξη, βλέπουμε μέλισσες που βγαίνουν από την κυψέλη να μεταφέρουν κομματάκια από κερί ή νεκρές μέλισσες μακριά από την κυψέλη. Αυτές είναι οι καθαρίστριες.

Συλλέκτριες

Τέλος, μπορούμε να δούμε τις συλλέκτριες να βγαίνουν από την κυψέλη.Αυτές απογειώνονται γρήγορα, χωρίς καθυστέρηση,προς καθορισμένη κατεύθυνση, ενθυμούμενες τα λουλούδια που επισκέφτηκαν τελευταία.Άλλες επιστρέφουν βιαστικά, μερικές φορές πέφτοντας πάνω στα χόρτα που περιστοιχίζουν την κυψέλη, βαριά φορτωμένες με νέκταρ.Μερικές επιστρέφουν μεταφέροντας μπάλες από γύρη στα πίσω τους πόδια,κίτρινη ή άλλου χρώματος, την οποία έχουν συλλέξει από τους στήμονες των λουλουδιών.

Προσανατολισμός

Τις ζεστές ημέρες, ιδιαίτερα μετά από συνεχόμενες μέρες βροχής, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει μέλισσες να πετάνε γύρω από την κυψέλη σε συνεχώς μεγαλύτερους κύκλους.
Αυτές δεν είναι συλλέκτριες άλλα νεαρές μέλισσες που προσπαθούν να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κυψέλης τους και την θέση της στον περιβάλλοντα χώρο.Αυτή η άσκηση ονομάζεται προσανατολισμός.

Γενειάδα

Όταν κάνει πολύ ζέστη και οι μέλισσες δεν έχουν αρκετό χώρο μέσα στην κυψέλη για να απλωθούν. το κάνουν αυτό στην είσοδο και μερικές φορές κάτω από αυτήν, προσκολλημένες η μια στην άλλη με τα πόδια τους. Τότε λέμε ότι οι μέλισσες κάνουν γενειάδα.Γενειάδα σχηματίζουν και πριν τον αφαισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου