Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (14-15)

Τι μπορούμε να παρατηρήσουμε στα περίχωρα του μελισσοκομείο

Όταν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη και μας δίνουν τα λουλούδια νέκταρ, μπορούμε να παρατηρήσουμε τις μέλισσες καθώς δουλεύουν, στα λιβάδια ή στις παρυφές των δασών, χωρίς να φοβόμαστε τα τσιμπήματα γιατί όπως έχουμε πει οι μέλισσες μακριά από την κυψέλη δεν τσιμπάνε.
Μπορούμε ακόμη να αναγνωρίσουμε τις μέλισσες μας, εάν ανήκουν σε μια φυλή που δεν υπάρχει σε γειτονικό μελισσοκομείο ή αν έχουμε φροντίσει να τις σημαδέψουμε με κάποια χρωματιστή σκόνη.΄

Νέκταρ

Πάνω από όλα το νέκταρ είναι αυτό που ζητούν οι μέλισσες από τα λουλούδια. Καθώς προσγειώνετε επάνω στο άνθος σπρώχνει τα πέταλα και χώνει το κεφάλι της στο κέντρο του άνθους προβάλλοντας συγχρόνως την γλώσσα της για να απορροφήσει τις μικρές σταγόνες από νέκταρ που πιθανόν θα μπορούσαμε να δούμε πριν αυτή φτάσει.
Μετά αμέσως μεταφέρεται σε ένα γειτονικό λουλούδι και επαναλαμβάνει την διαδικασία.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο περισσότερο νέκταρ υπάρχει τόσες περισσότερες συλλέκτριες θα δούμε,επίσης ότι σε κάθε ταξίδι επισκέπτεται ένα είδος λουλουδιών, προτιμά κάποια λουλούδια και αγνοεί αυτά που πριν από λίγο δέχθηκαν την επίσκεψη κάποιας άλλης.
Η μέλισσα συλλέγει νέκταρ μόνο από τα λουλούδια, την ουσία που μαζεύει από άλλα σημεία μερικών φυτών όπως πεύκο, έλατο, κ.λ.π. το λέμε μελίτωμα.

Γύρη

Οι μέλισσες επίσης συλλέγουν και γύρη την οποία χρησιμοποιούν για να ταΐσουν τον γόνο.Οι συλλέκτριες που μαζεύουν νέκταρ συλλέγουν και μια μικρή ποσότητα από γύρη χωρίς να το θέλουν,αλλά γνωρίζουμε ότι μερικές συλλέκτριες μαζεύουν αποκλειστικά γύρη.
Οι μέλισσες μαζεύουν την γύρη με τους γνάθους, το διαμορφώνουν σε μπαλάκι, και μετά το μεταφέρουν με τα μπροστινά πόδια και το τοποθετούν στα καλαθάκια που βρίσκονται στο τρίτο ζευγάρι ποδιών.
Σε μερικά είδει λουλουδιών υπάρχει τόσο πολύ γύρη που καλύπτει όλο τους το σώμα.
Γύρη με περισσότερο από ένα χρώμα ποτέ δεν μεταφέρετε από μια μέλισσα. Αυτό μας δείχνει ότι σε κάθε έξοδο η μέλισσα επισκέπτεται μόνο ένα είδος. Επειδή το χρώμα της γύρης διαφέρει από το ένα είδος στο άλλο.

Πρόπολη

Οι συλλέκτριες μαζεύουν και πρόπολη από ορισμένα δένδρα, όπως λεύκα σημύδα,ιτιά,κ.λ.π.
Η πρόπολης είναι μια ουσία ρητινώδης διαφανής και κολλώδης.Το μεταφέρουν σε μορφή μικρών σφαιριδίων, όπως και την γύρη.
Την χρησιμοποιούν για να κλείνουν τις χαραμάδες της κυψέλης και να γεμίζουν τα κενά που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Νερό

Τέλος μερικές συλλέκτριες κουβαλούν νερό, που το χρησιμοποιούν για να αραιώσουν την τροφή του γόνου και ίσως για να διαλύσουν το μέλι που έχει κρυσταλλώσει.
Οι μέλισσες σ'αυτό το ζήτημα έχουν περίεργες προτιμήσεις.Σταγόνες πρωινής δροσιάς,θαλασσινό νερό ,στάσιμο νερό από μια κοντινή φάρμα ανακατεμένο με ούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου