Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (12-14)

Οι εργάτριες

Σε τι χρησιμεύουν?

Οι εργάτριες ασχολούνται με την κατασκευή και συντήρηση των κηρίθρων,φροντίζουν τον γόνο,φυλάνε την κυψέλη,την καθαρίζουν την αερίζουν, κ.λ.π.
Τις εργάτριες τις κατατάσσομαι ανάλογα με την δουλειά που κάνουν,οι παραμάνες,οι συλλέκτριες, οι χτίστες κ.λ.π. Όλες οι εργάτριες προορίζονται να κάνουν όλες τις εργασίες που είναι αναγκαίες μέσα σε μια κυψέλη χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τον εποχή,τον χρόνο και τις συνθήκες.
Μόνο οι νεαρές εργάτριες είναι αποκλειστικά απασχολημένες με τις εσωτερικές εργασίες, καθώς το σώμα τους δεν έχει αναπτυχθεί τόσο όσο να αντέχει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ώρα των εξορμήσεων

Έχουν πει ότι οι συλλέκτριες εργάζονται όλη την ημέρα την εποχή της Ανοίξεως, μόνο το πρωί το Καλοκαίρι,και ποτέ όταν βρέχει ή κάνει κρύο.
Είναι ποιο σωστό να πούμε ότι οι εργάτριες εργάζονται όποτε αυτό τους είναι δυνατόν, αρκεί να έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν νέκταρ, γύρη, ή πρόπολη.
Αλλά η βροχή δυσκολεύει πολύ το πέταγμα τους, και κάτω από τους 8 βαθμούς γίνονται υποτονικές.
Το καλοκαίρι οι εργάτριες πάνω από όλα ψάχνουν για νέκταρ.Αλλά ο μεσημεριανός ήλιος τα ξεραίνει.
Την Άνοιξη πάνω από όλα συλλέγουν γύρη,και δεν τις σταματά η ζέστη και το κρύο.

Μερικά νούμερα

Μια μέλισσα ζυγίζει το ένα δέκατο του γραμμαρίου.Μπορεί να μεταφέρει φορτίο ίσο με το μισό του βάρους της 0,05 γρ. παρ'όλο που συχνά κουβαλά μόνο 0,02 γρ. Για να συλλέξει ένα κιλό νέκταρ χρειάζεται να κάνει 50.000 ταξίδια ή 50.000 μέλισσες να κάνουν από ένα ταξίδι.
Μια μέλισσα μπορεί να κάνει 20 ταξίδια ημερησίως του ενός χιλιομέτρου με επιστροφή, συλλέγοντας 0,4 γρ. νέκταρ.Έτσι μπορούμε να πούμε ότι για να συλλέξει ένα κιλό νέκταρ χρειάζεται να πετάξει πάνω από 40.000 χιλιόμετρα,κάτι περισσότερο από την περιφέρεια της γης.

Διάρκεια ζωής της εργάτριας

Οι εργάτριες μπορούν να ζήσουν το περισσότερο έναν χρόνο σε συνθήκες ορφάνιας ή κακιάς εποχής, γιατί τότε δεν έχουν πολλές εργασίες.
Σε ένα φυσιολογικό μελίσσι και σε καλή εποχή, οι εργάτριες λόγο της ασταμάτητης εργασίας, ζουν το περισσότερο δυο με τρεις μήνες, και πολύ συχνά δεν ξεπερνούν τις τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Συνήθειες των εργατριών

Ανάμεσα στις εργάτριες ενός μελισσιού, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει μια ενότητα και κατανόηση σε ένα τέτοιο βαθμό τελειότητας που δεν συναντιέται πουθενά αλλού. Γιατί όλες οι μέλισσες έχουν τον ίδιο σκοπό και την ίδια φιλοδοξία που δεν είναι τίποτε άλλο από την ευημερία της κυψέλης.
Για τον ίδιο λόγο οι εργάτριες μάχονται μέλισσες από γειτονικές κυψέλες.Τις εξετάζουν, και εκτός από ορισμένες περιπτώσεις,όταν δουν ότι είναι ξένες τις διώχνουν και συχνά τις κεντρίζουν και τις σκοτώνουν, χωρίς να υπολογίσουν ότι την ίδια στιγμή πεθαίνουν και οι ίδιες.

Πολυμορφισμός των μελισσών

Η διαφορά μεταξύ μιας εργάτριας και της βασίλισσας προέρχεται μόνο από το σχήμα του κελιού όπου μεγαλώνει το σκουληκάκι, και από την διαφορετική τροφή.
Εάν είναι μόνο μια ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη, κάποιος θα πρέπει να δεχθεί την κυρίαρχη επιρροή της τροφής και του περιβάλλοντος.Αλλά υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ της βασίλισσας και τις εργάτριας που δεν μπορούν να αποδοθούν στις διαφορετικές συνθήκες του κελιού ανάπτυξης.Η εργάτρια έχει ορισμένα όργανα, όπως τα καλαθάκια της γύρης και τους αδένες που μας δίνουν το κερί, τα οποία λείπουν από την βασίλισσα, και αυτή από την μεριά της έχει όργανα τα οποία λείπουν από την εργάτρια.Αυτή οι διαφορά μεταξύ τους δεν μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες ανάπτυξης.Αυτή πρέπει να προέρχεται μόνο από το ένστικτο της μέλισσας παραμάνας που καθορίζει τι περιποίηση πρέπει να δοθεί σε μια μελλοντική εργάτρια που θα είναι προικισμένη με τα κατάλληλα όργανα για να κάνει την εργασία για την οποία είναι προορισμένη.Γνωρίζουν ακριβός τι ανατροφή θα δώσουν σε ένα σκουληκάκι προορισμένο να γίνει βασίλισσα με σκοπό να τη οχυρώσουν με τα κατάλληλα όργανα που της είναι απαραίτητα για τα μητρικά της καθήκοντα.
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι παραμάνες μέλισσες είναι οπλισμένες με μια θαυμάσια ικανότητα, εάν θέλουμε να εξηγήσουμε τον πολυμορφισμό της μέλισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου