Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί μια κυψέλη Warre?


Εδώ και τέσσερα χρόνια ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανάμεσα στις δεκάδες σχέδια διαφορετικών κυψελών έτυχε να πέσω πολλές φορές και στην κυψέλη Warre.
Έχοντας τότε άλλες προτεραιότητες, ίσως και λόγο της παλαιότητας της έκδοσης, την προσπερνούσα.
Αναπόφευκτα με τον καιρό έπεσα πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της βοσκής των μελισσιών.
Για έναν επαγγελματία η λύσης του προβλήματος είναι το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο και μια πολύ καλή γνώση των μελισσοκομικών φυτών σε μια μεγάλη περιοχή γύρο από το μελισσοκομείο του που πολλές φορές επεκτείνετε σε όλη την Ελλαδα.
Για τους ερασιτέχνες, αν εξαιρέσουμε αυτούς που έχουν την πολυτέλεια ενός σταθερού μελισσοκομείου κοντά στην κατοικία τους, τα πράγματα είναι πολύ ποιο πολύπλοκα.
α) Το μεταφορικό μέσο, που καθορίζει την απόσταση μεταφοράς και το πλήθος των κυψελών που μπορούν να μεταφερθούν σε κάθε δρομολόγιο.
β) Τα μελισσοκομικά φυτά σε μια λογική περίμετρο γύρο από το μελισσοκομείο.
γ) Την δυνατότητα βοήθειας κατά την μεταφορά.
δ) Το ποιο σημαντικό, το συναίσθημα του ερασιτέχνη όταν εγκαταλείπει τα μελίσσια του σε μια άγνωστη περιοχή μακριά από το σπίτι. Θα μπορούσα να το παρομοιάσω με τις πρώτες ανεξάρτητες διακοπές της κόρης του.
ε) Την οικονομική σου επιφάνεια που καθορίζει το πόσο είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις για το λιγοστό δικό σου μέλι.

Τώρα πολύ από μας τυχαίνει να έχουν κάποια σχέση με ένα μακρινό χωριό, και είμαι ένας από αυτούς. Το χωριό απέχει 270 Κμ, μια απόσταση που δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω συχνά.
Έχω ακούσει ιστορίες ότι ο παππούς της γυναίκας μου είχε σταθερά στην περιοχή 70 κουβέλια και έβγαζε μέλι.
Ήταν λογικό να ψάξω να βρω ένα είδος κυψέλης που δεν θέλει πολλές επισκέψεις και αυτό με οδήγησε στην κυψέλη Warre.
Μελετώντας το βιβλίο (Μελισσοκομία για όλους) που έγραψε ο μοναχός Emile Warre στα μέσα του περασμένου αιώνα, ανακάλυψα μια κυψέλη κατάλληλη τόσο για ερασιτεχνική όσο και για επαγγελματική μελισσοκομία, που εκτός από στοιχεία σχετικά με την κατασκευή καλύπτει λεπτομερώς και τους χειρισμούς της κυψέλης για όλες τις εποχές.
Το βιβλίο μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο σε μορφή free e-book στα αγγλικά και γαλλικά.
Επίσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μελισσοκόμους σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με αυτό το είδος της κυψέλης. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω σε αυτήν την ιστοσελίδα είναι να κάνω μια όσο ποιο πιστή μετάφραση του βιβλίου στα Ελληνικά, να συγκεντρώσω όσες διευθύνσεις πέσουν στην αντίληψη μου από το διαδίκτυο και να παραθέσω τις δικές μου εμπειρίες και παρεμβάσεις κατά την χρήση αυτής της κυψέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου