Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μελισσοκομία για όλους (1-2)

Σκοπός της μελισσοκομίας

Μελισσοκομία είναι η τέχνη διαχείρισης των μελισσών με σκοπό να επιτύχουμε περισσότερα με τον λιγότερο κόπο.
Οι μέλισσες παράγουν σμήνη, βασίλισσες,κερί και μέλι.(Πρόπολη,βασιλικό πολτό,γύρη, δηλητήριο).
Η παραγωγή των σμηνών και βασιλισσών την αφήνουμε στους ειδικούς.
Η παρασκευή κεριού έχει κάποια αξία η οποία όμως μειώνετε από το κόστος καθαρισμού.
Η παραγωγή μελιού είναι ο κύριος σκοπός της μελισσοκομίας.Είναι κάτι που κυνηγά ο μελισσοκόμος γιατί είναι ένα προϊόν πολύτιμο το οποίο μπορεί να ζυγιστεί και να τιμολογηθεί.
Το μέλι είναι  πολύ καλό σαν τροφή, σαν  φάρμακο και το καλύτερο γλυκαντικό. Θα ασχοληθούμε με τα παραπάνω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.Και μπορούμε να το πουλήσουμε σε πολλές μορφές, σαν συστατικό σε γλυκίσματα, κέικ, μπισκότα και αναψυκτικά-υδρόμελο, μηλίτη χωρίς μήλα, κρασί χωρίς σταφύλια.
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η μελισσοκομία είναι μια ενδιαφέρουσα απασχόληση που ξεκουράζει   μυαλό και  σώμα.
Επιπλέον   εξασκώντας την μελισσοκομία μας κρατά μακριά από καφενεία και μπαράκια,(τηλεόραση) και χρησιμεύει σαν παράδειγμα εργασίας,τάξις και αφοσίωσης σε έναν κοινό σκοπό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μελισσοκομία πάνω από όλα είναι μια υγιεινή και επωφελής ασχολία , γιατί τον περισσότερο καιρό εφαρμόζετε στον καθαρό αέρα  κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.Γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι εχθρός της αρρώστιας όπως και ο κύριος της ζωντάνιας και του σθένους.Ο Dr Paul Carton έγραψε- "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εκπαιδεύσουμε μια γενιά που να μην της αρέσει το οινόπνευμα,να αποφεύγει τα κρέατα ,να μην εμπιστεύεται την ζάχαρη,που θα βρίσκει χαρά στην κίνηση."
Ο άνθρωπος είναι ένα συνθετικό πλάσμα. Το σώμα χρειάζεται άσκηση για να μην ατονήσει. Το ίδιο συμβαίνει και με το πνεύμα.Οι άνθρωποι του πνεύματος παραμελούν το σώμα τους όπως και οι εργάτες παραμελούν το πνεύμα τους.
Η εργασία στην φύση είναι η καταλληλότερη για κάθε άνθρωπο.Με αυτήν το πνεύμα και το σώμα συνεργάζονται αρμονικά.
Αλλά η κοινωνία χρειάζεται τους ανθρώπους της σκέψης , του γραφείου και τους χειρώνακτες. Ασφαλώς όλοι αυτοί  δεν μπορούν συγχρόνως να διατηρούν και ένα αγρόκτημα.Αλλά θα τους έκανε καλό εάν σαν χόμπι, έκαναν τον κόπο, στον ελεύθερο χρόνο τους να ασχοληθούν με την κηπουρική ή την μελισσοκομία.
Είναι κάτι πολύ καλύτερό από τα περισσότερα σύγχρονα χόμπι.
Έτσι αν οι Γάλλοι  μπορούσαν να γυρίσουν πάλι στην ενασχόληση με την γη θα ήταν ποιο γεροδεμένοι και ποιο έξυπνοι.Και όπως ο σοφός Engerand είπε "Η Γαλλία  θα γινόταν πάλι  η χώρα της ισορροπίας όπου δεν θα υπήρχαν ούτε οι αναταραχές ούτε η συλλογική τρέλα που κάνουν τόσο κακό στους ανθρώπους , θα γινόταν πάλι η γη της συγκράτησης και της διαφάνειας,της λογικής και της σοφίας , μια χώρα όπου είναι καλό να ζεις."
Και ας μην ξεχνάμε την συμβουλή του Edmond About-"Το μόνο αιώνιο, παντοτινό και ανεξάντλητο κεφάλαιο είναι η γη."
Και τελικά , ένα βασικό στοιχείο - οι μέλισσες  γονιμοποιούν τα λουλούδια.Η μελισσοκομία συνεισφέρει κατά μεγάλο μέρος στην παραγωγή των φρούτων και λαχανικών που εμπλουτίζουν καθημερινά το τραπέζι μας..Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για αυτόν που έχει έστω και  ένα μόνο δένδρο ή ένα μικρό κήπο να τον κάνει να ασχοληθεί και με την μελισσοκομία.
Σύμφωνα μα τον Darwin, η αυτογονιμοποίηση των λουλουδιών δεν είναι ο κανόνας.Η διασταύρωση εφαρμόζεται ποιο συχνά, κατά κανόνα σε λουλούδια διαφορετικών φύλων ή και διαφορετικών φυτών, τα οποία λόγο διαφορετικής  ωριμότητας της γύρης ή  διαφορετικής μορφολογικής διευθέτησης, εμποδίζει την αυτογονιμοποίηση. Συμβαίνει πολύ συχνά, αν δεν επέμβει κάποιος εξωτερικός. παράγοντας για την επιτυχία της γονιμοποίησης,τα φυτά  να μην μας δώσουν φρούτα ή να μας δώσουν πολύ λιγότερα,πολλά πειράματα το έχουν αποδείξει.
Όπως ο Hommel το θέτει πολύ καλά, η μέλισσα, προσελκύετε από το νέκταρ που απεκκρίνεται στην βάση των πετάλων, εισχωρεί στο κέντρο του λουλουδιού για να πιει τον χυμό  και καλύπτει το σώμα της με την γονιμοποιημένη σκόνη που οι στήμονες αφήνουν να πέσει. Έχοντας εξαντλήσει το πρώτο λουλούδι επισκέπτεται ένα δεύτερο που προσφέρει ακόμη λίγο νέκταρ για την ακούραστη εργάτρια, η γύρη την οποία μεταφέρει πέφτει πάνω στο στίγμα  και έτσι η γονιμοποίηση η οποία χωρίς αυτήν θα αφηνόταν στην διάθεση του ανέμου, επιτυγχάνετε εγγυημένα. Έτσι η μέλισσα ακολουθώντας αυτήν την διαδρομή χωρίς ξεκούραση επισκέπτεται χιλιάδες λουλούδια και αξίζει το  ποιητικό όνομα που της έδωσε ο Mitchelet-"Ο φτερωτός παπάς στον γάμο των λουλουδιών."
Ο Hommell προσπάθησε να αξιολογήσει το κέρδος από την παρουσία της μέλισσας.Ένα μελίσσι που κατοικεί σε μια μεγάλη κυψέλη μπορεί να έχει γύρω στις 80.000 μέλισσες. Από αυτές οι 10.000 θα πρέπει να είναι συλλέκτριες. Αν υποθέσουμε ότι κάθε μια από αυτές κάνει τέσσερα ταξίδια την ημέρα, σε 100 ημέρες όλες μαζί θα έχουν κάνει τέσσερα εκατομμύρια εξόδους.Και εάν κάθε μέλισσα σε κάθε ταξίδι επισκέπτεται 25 λουλούδια  μας κάνει ότι όλες μαζί έχουν επισκεφτεί γύρο στα 100 εκατομμύρια λουλούδια σε ένα χρόνο.Δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε ότι το λιγότερο ένα στα δέκα άνθη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες και εάν υποθέσουμε ότι το κέρδος είναι ένα λεπτό για κάθε 1000 γονιμοποιήσεις μαζεύετε το ποσό των 100 φράγκων από την παρουσία αυτής της κυψέλης.
Το μαθηματικό συμπέρασμα είναι αδιάψευστο.
Μερικοί καλλιεργητές φρούτων, και περισσότερο οι αμπελουργοί, εναντιώνονται στις μέλισσες  γιατί οι μέλισσες πηγαίνουν και πίνουν τους γλυκούς χυμούς από τα φρούτα και τα σταφύλια.Αλλά αν παρατηρήσουμε τις μέλισσες από κοντά θα δούμε ότι  αυτές αγνοούν τα απείραχτα φρούτα και επισκέπτονται μόνο τα φρούτα που έχουν τρυπηθεί από τα πουλιά ή τις σφήκες,Οι μέλισσες μαζεύουν μόνο τον χυμό, που αν δεν το κάνανε θα εξατμιζόταν και θα πήγαινε χαμένος.Είναι αδύνατον για την μέλισσα να κάνει την κλεψιά για την οποία την κατηγορούν, διότι τα μασητικά εργαλεία στο στόμα της δεν είναι αρκετά δυνατά για να τρυπήσουν την φλούδα που προστατεύει τα φρούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου